Μενού
eforia
Φορολογικές δηλώσεις | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η θέσπιση ενός ελάχιστα αποδεκτού φορολογητέου εισοδήματος και  - κατά συνέπεια -φόρου είναι μία από τις ρυθμίσεις που αναμένεται να φέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα στοχεύει στο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.

Όπως έχει αναφέρει το Reader στόχος είναι να μπει τέλος στα προκλητικά χαμηλά εισοδήματα που δηλώνει μεγάλη μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών και γεννούν υποψίες φοροδιαφυγής καθώς είναι κατώτερα ακόμη και εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.  Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την ΑΑΔΕ μόλις 2 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν περισσότερα από 9.100 ευρώ το χρόνο και περισσότεροι από 3 στους 10  μηδενικό.

Οι πληροφορίες κάνουν λόφο για τη θέσπιση ενός «πλαφόν» στα 10.920 ευρώ, δεν θα μπορούν δηλαδή να δηλώνονται εισοδήματα χαμηλότερα από το συγκεκριμένο ποσό. Αυτό ουσιαστικά ισοδυναμεί στα 780 ευρώ του κατώτατου μισθού επί 14 και μεταφράζεται σε ελάχιστο φόρο περί τα 1.102 ευρώ. 

Για τις περιπτώσεις που υπάρχουν όντως εισοδήματα κάτω από το συγκεκριμένο όριο, τότε αυτό θα είναι «μαχητό ποσό», θα πρέπει δηλαδή ο ελεύθερος επαγγελματίας μέσω μίας διαδικασίας να αποδεικνύει στις αρμόδιες υπηρεσίες πως όντως τα εισοδήματα του ήταν χαμηλότερα. 

Από τις παραπάνω ρυθμίσεις αναμένεται να εξαιρεθούν τα «μπλοκάκια», εκείνους που είναι μισθωτοί με μπλοκάκια, αλλά και οι αγρότες που είναι μία ευάλωτη ομάδα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι δείχνουν τα στοιχεία

Κρίσιμη παράμετρος στις προωθούμενες αλλαγές ο χρόνος κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος των 650-1.000 ευρώ. Η κυβέρνηση προγραμματίζει να καταργήσει σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος έως το 2027 (20% το 2025, 30% το 2026 και 50% το 2027). Δεν αποκλείεται σε αντιστάθμισμα των επικείμενων αλλαγών να επισπευσθεί η κατάργηση του τέλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που  έχει στη διάθεσή του το ΥΠΕΘΟ σε σύνολο 676.000 ΑΦΜ ελευθέρων επαγγελματιών, ποσοστό 32,7% δηλώνει μηδενικό εισόδημα, ένα επιπλέον ποσοστό 25,5% δηλώνει εισόδημα έως 5.000 ευρώ και υπάρχει και ένα ποσοστό 20% το οποίο δηλώνει εισοδήματα πάνω από 10.900 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς το έμμεσο αφορολόγητο με τον εισαγωγικό συντελεστή στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος και στο αμέσως επόμενο κλιμάκιο ο συντελεστής ανεβαίνει στο 22%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA