Μενού
enfia
Ακίνητα | Eurokinissi/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • Α-
  • Α+

Αναρτήθηκαν και τα φετινά ειδοποιητήρια του φόρου ΕΝΦΙΑ, κατά τα οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν να πληρώσουν το φόρο σε έντεκα δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως 30/04/2024 και την τελευταία έως 28/02/2025.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις φορολογουμένων που το ποσό του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε είναι μεγαλύτερο από αυτό που περίμεναν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ποσό που βεβαιώθηκε είναι αυξημένο διότι οι φορολογούμενοι που πούλησαν εντός του 2023 κάποιο ακίνητο, δεν έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες διαγραφής του από το Ε9 τους, με αποτέλεσμα το ακίνητο να φαίνεται ενεργό στην περιουσιακή τους κατάσταση και να βεβαιωθεί ο φόρος επί αυτού.

Επίσης το ίδιο έχει συμβεί και με όσους είχαν τροποποιήσεις χώρων ή ιδιοκτησίας επί των ακινήτων και δεν ενημέρωσαν εγκαίρως το σύστημα με αποτέλεσμα να μην προκύψει ο σωστός φόρος.

Βάσει των τελευταίων ανακοινώσεων του υπουργείου η εφαρμογή της περιουσιακής κατάστασης (Ε9) αναμένεται να ανοίξει για διορθώσεις εντός του Απριλίου και πριν την καταληκτική ημερομηνία της πρώτης δόσης.

Θα πρέπει λοιπόν όσοι φορολογούμενοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, μόλις ανοίξει το σύστημα για τροποποιήσεις, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να βεβαιωθεί το νέο ποσό, το οποίο θα είναι και το σωστό.

Βέβαια η διόρθωση σημαίνει και πρόστιμο 100€ , αφού η εμπρόθεσμη ημερομηνία για ενημέρωση του Ε9 για το έτος 2023 ήταν μέχρι και 08/03/2024, όπως επίσης και ο έλεγχος από την εφορία για κάποιες περιπτώσεις που προκύπτει μεγάλη διαφορά φόρου σε σχέση με το αρχικό βεβαιωθέν ποσό.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA