Μενού
egkyos
Έγκυος | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

H πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές εργαζόμενες αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι ασφαλισμένες θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 780 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα και συνολικά 7.020 ευρώ.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε για το θέμα στον ΣΚΑΪ: «Στο τέλος του μήνα ανοίγουμε την πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας που πλέον και οι αυτοαπασχολούμενες και οι γυναίκες αγρότισσες μπορούν να λαμβάνουν για 9 μήνες τον κατώτατο μισθό».

Να σημειωθεί ότι οι μητέρες θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερες για να λάβουν το αυξημένο επίδομα μητρότητας.

Επίδομα μητρότητας: Τι προβλέπεται

Η υπουργική απόφαση, που θα υπογραφεί από την υπουργό Εργασίας, θα προβλέπει ότι οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες για να υποβάλουν αίτηση για τη λήψη του επιδόματος δεν θα πρέπει να έχουν οφειλές στον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα αποκλείονται από τη λήψη του επιδόματος και θα μπορούν να το πάρουν μόνο εφόσον εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής.

Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενες δεν θα πρέπει να έχουν λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιονδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ Φορέα, Τομέα, Κλάδο ή Λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλον φορέα ασφάλισης ασθένειας μισθωτών.

Επίσης, θα καταβληθούν αναδρομικά για το επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες που έχουν γεννήσει ή υιοθετήσει από τις 24/09/2023.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA