Ενεργοποιείται, σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha, ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών από την 1η Φεβρουαρίου 2024 και αναμένεται να ενσωματωθεί στη νέα πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών θα δίνει τη δυνατότητα σε έναν οφειλέτη που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του σε πλειστηριασμό να μπαίνει μέσα στη διαδικασία του εξωδικαστικού και να «παγώνει» τη διαδικασία.
Θα πρέπει, ωστόσο, προκειμένου να «παγώσει» τη διαδικασία να πληρώσει μπροστά μία προκαταβολή της τάξης του 10% σε σχέση με τη συνολική οφειλή. Επίσης, αλλάζει ο αλγοριθμός του εξωδικαστικού μηχανισμού που οδηγεί σε επιπλέον «κούρεμα» της οφειλής της τάξης του 28%.
Επίσης, υπάρχει ειδική μνεία για τους ευάλωτους και την προστασία τους. Πιο συγκεκριμένα, όταν ο εξωδικαστικός μηχανισμός καταλήξει σε μία πρόταση για τον οφειλέτη, δεν μπορεί ούτε η τράπεζα, ούτε οι servicers, ούτε το δημόσιο να την αρνηθεί.
Πρόκειται για μία δεσμευτική απόφαση και για τους πιστωτές. Παράλληλα, «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων της τάξης του 83 με 85%, το επιτόκιο πέφτει για πρώτη φορά στο 3% για τρία χρόνια για όλους, ενώ ισχύουν οι 240 δόσεις για χρέη στο Δημόσιο, ενώ εάν είναι από δάνεια, υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσουν τις 420 δόσεις.
- Ελένη Ζαρούλια: Πόσα χρόνια θα μείνει στη φυλακή η σύζυγος του χρυσαυγίτη Μιχαλολιάκου
- «75 άτομα με 45 κατοικίδια δεν μπορούμε να γυρίσουμε»: Ελληνίδα στο Ντουμπάι καταγγέλλει στο Reader
- Αντριάνα Σκλεναρίκοβα: Αγνώριστη σε νέα εμφάνιση με κοντά μαλλιά και άσπρα φρύδια
- Τηλεθέαση: Η ελληνική σειρά σε επανάληψη που άγγιξε διψήφιο στο Μακεδονία TV
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.