Μενού
Εθνική Τράπεζα
Κλειστή τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας | ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Με ισχυρό σύμμαχο τον Τουρισμό και τα αυξημένα έσοδα που εισρέουν στην ελληνική οικονομία, οι ελληνικές τράπεζες βλέπουν τους τελευταίες μήνες, τις καταθέσεις των πελατών τους να καταγράφουν σημαντική αύξηση.

Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα επιστρέφουν σταδιακά στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων δεκατριών ετών, καθώς τον περασμένο Σεπτέμβριο έσπασαν το φράγμα των 190 δις. ευρώ, ενώ κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο οι τοποθετήσεις σε τραπεζικές καταθέσεις και αμοιβαία κεφάλαια προκαθορισμένης διάρκειας έχουν αυξηθεί κατά περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έσπασαν το φράγμα των 190 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκαν στα 191,718 δισ. ευρώ από 189,351 δισ. τον Αύγουστο και πλέον βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα 191,933 δισ. ευρώ του Μαΐου 2011. Σημειώνεται ότι το ιστορικό υψηλό των καταθέσεων ήταν τον Δεκέμβριο του 2009, με τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανέρχονται σε 237,531 δισ. ευρώ.

Καταθέσεις: Τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία οι καταθέσεις των νοικοκυριών ανήλθαν σε 144,012 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 696 εκατ. ευρώ από τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις των επιχειρήσεων ανήλθαν σε 47,705 δισ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 1,535 δισ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 249 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «οι καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν επανέλθει σε επίπεδα Νοεμβρίου 2011, ενώ οι καταθέσεις των επιχειρήσεων βρίσκονται σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από τα επίπεδα των περιόδου των capital controls το 2015 και σε ιστορικά υψηλά από το 2001

Η μεγαλύτερη απόδειξη για την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η ελληνική οικονομία είναι η αύξηση των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προσθέτουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν ότι η άνοδος τους τελευταίους μήνες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από τον Τουρισμό και την εξαιρετική πορεία που καταγράφει».

Συνολικά, η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα (και παράλληλα η αύξηση των καταθέσεων προθεσμίας), εν μέσω μάλιστα αυξημένου πληθωρισμού και ακρίβειας, αποτυπώνει την πολύ καλή πορεία της οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μπορεί τα ταμεία των τραπεζών να γεμίζουν, ωστόσο η υψηλή καταθετική ρευστότητα των τραπεζών, ανακόπτει ποσοστό της ανόδου των επιτοκίων της ΕΚΤ, την οποία θα έπαιρναν σε μεγαλύτερο ποσοστό τα επιτόκια καταθέσεων και κατ’ επέκταση στην «τσέπη τους» οι αποταμιευτές.

Γιατί «φουσκώνουν» οι αποταμιεύσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο ξεκίνησαν να διατίθενται μαζικά από τις τράπεζες και τις θυγατρικές-συνεργαζόμενες ΑΕΔΑΚ, Ομολογιακά
Αμοιβαία Κεφάλαια συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, τα οποία αποτέλεσαν ένα νέο πολύ σημαντικό ανταγωνιστή για τις τραπεζικές καταθέσεις.

Συγκεκριμένα, από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως και σήμερα έχουν εκδοθεί συνολικά 26 Αμοιβαία Κεφάλαια συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, εκ των οποίων τα 23 μέσα στη φετινή χρονιά. Το συνολικό ενεργητικό αυτών των Α/Κ προσεγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ (οι καθαρές χρηματικές εισροές πολύ πιθανόν να διαφοροποιούνται σε κάποιο περιορισμένο ποσοστό, λόγω των μεταβολών στις τιμές των υποκείμενων ομολογιακών τίτλων), ενώ όσων λανσαρίστηκαν μέσα στο 2023, τα 2,34 δισ. ευρώ.

Η ουσία είναι ότι τα ελληνικά νοικοκυριά αύξησαν τις τραπεζικές τους καταθέσεις το τελευταίο δωδεκάμηνο κατά 5,2 δισ. ευρώ, παρά το ότι κατά το ίδιο χρονικό
διάστημα οι τοποθετήσεις στα Αμοιβαία Κεφάλαια συγκεκριμένης λήξεως κυμάνθηκαν γύρω στα 2,3 δισ. ευρώ.

Έτσι, προκύπτει ένα αθροιστικό ποσό που προσεγγίζει τα 7,5 δισ. ευρώ, όταν παράλληλα εκτιμάται ότι ο πλούτος των νοικοκυριών έχει επηρεαστεί φέτος από την άνοδο που έχουν καταγράψει οι τιμές σε μετοχές και (κυρίως) ακίνητα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποταμιεύσεις των ελληνικών νοικοκυριών συνεχίζουν να καταγράφουν άνοδο και κατά τη φετινή χρονιά, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις από παράγοντες όπως ο υψηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα και τα αυξημένα επιτόκια χορηγήσεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA