Μενού
forologikes-diloseis
Φορολογικές δηλώσεις | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Διαθέσιμη είναι στο Taxisnet μέχρι και τις 28/02 η εφαρμογή για όσα παντρεμένα ζευγάρια επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τις φορολογικές δηλώσεις χωριστά. Το κατά πόσο συμφέρει τα ζευγάρια να οριστικοποιούν τις δηλώσεις τους χωριστά είναι ένα ερώτημα που ίσως μπορούμε να απαντήσουμε.

Η πραγματικότητα είναι ότι εάν δεν συντρέχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, οι χωριστές δηλώσεις δεν αποτελούν ενδεδειγμένη επιλογή. Ο λόγος είναι πως στις φορολογικές δηλώσεις που πραγματοποιούνται από κοινού, τα εισοδήματα για την κάλυψη των τεκμηρίων υπολογίζονται αθροιστικά και αυτό βοηθάει έτσι ώστε να μην προκύπτει φόρος από τα τεκμήρια διαβίωσης.

Στην περίπτωση που ένα ζευγάρι επιλέξει τη χωριστή φορολογική δήλωση, θα πρέπει ο καθένας ξεχωριστά να καλύψει τα δικά του τεκμήρια βάσει των εισοδημάτων που έχει. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ένα από τα δύο φυσικά πρόσωπα δεν έχουν τα εισοδήματα για να καλύψουν τα τεκμήριά τους.

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει πλέον η επιλογή της ξεχωριστής δήλωσης διότι παλαιότερα που δεν υπήρχε δημιουργούσε αρκετά προβλήματα όπως στα εν διαστάσει ζευγάρια στα οποία δεν είχε εκδοθεί ακόμη το διαζύγιο αλλά και προβλήματα με τις οφειλές, αφού το εκκαθαριστικό σημείωμα ήταν ενιαίο και όλες οι οφειλές χρεώνονταν στο ΑΦΜ του υπόχρεου, δηλαδή του συζύγου.

Για την επιλογή της χωριστής δήλωσης αρκεί να εισέλθει στο taxisnet ο ένας εκ των δύο συζύγων επιλέγοντας αυτό που επιθυμεί και αυτομάτως το σύστημα θα ενημερωθεί.

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως όσοι είχαν δηλώσει πέρυσι να πραγματοποιήσουν τη φορολογική τους δήλωση χωριστά, η επιλογή δεν είναι αποθηκευμένη και ως εκ τούτου πρέπει και φέτος να προβούν στην απαραίτητη δήλωση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA