Μενού
  • Α-
  • Α+

Κάθε χρόνο στις φορολογικές δηλώσεις όλοι οι φορολογούμενοι, χωρίς καμία εξαίρεση οφείλουν να δηλώσουν την κατοικία τους.

Χωρίς τη συγκεκριμένη επιλογή δεν υπάρχει δυνατότητα υποβολής της δήλωσής τους.

Οι επιλογές που υπάρχουν είναι οι παρακάτω για τις οποίες θα αναλύσουμε και τι ακριβώς σημαίνουν.

1. Ιδιοκατοίκηση / Μισθωμένη κατοικία / Δωρεάν Παραχώρηση

Σε αυτές τις περιπτώσεις ουσιαστικά ο φορολογούμενος συντηρεί ο ίδιος το σπίτι, με αποτέλεσμα να τον βαραίνουν και τα αντίστοιχα τεκμήρια κατοικίας.

Η ιδιοκατοίκηση αφορά σε κατοικία που μας ανήκει, η μισθωμένη κατοικία αφορά σε κατοικία την οποία μισθώνουμε και η Δωρεάν παραχώρηση αφορά σε κατοικία που μας παραχωρούν (συνήθως συγγενείς Α βαθμού) χωρίς κάποια επιβάρυνση μισθώματος.

2. Φιλοξενία / Συνοίκηση με σύζυγο

Στην συγκεκριμένη κατηγορία ο φορολογούμενος δεν επιβαρύνεται με τεκμήρια.

Ουσιαστικά φιλοξενείται από κάποιον άλλον που δηλώνει μία κύρια κατοικία. Για να δηλωθεί η φιλοξενία πρέπει αφενός να δηλωθεί από τον φιλοξενούμενο και αφετέρου ο ιδιοκτήτης της κατοικίας να αποδεχθεί το αίτημα του φιλοξενούμενου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων περιπτώσεων είναι τα τέκνα που είναι υπόχρεα σε φορολογική δήλωση και κατοικούν μαζί με τους γονείς τους.

3. Άστεγος / Σκηνίτης

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όσοι δεν είχαν κατοικία και δεν φιλοξενήθηκαν από κάποιον άλλο.

Σημαντική διαφορά μεταξύ της φιλοξενίας / συνοίκησης και της Ιδιοκατοίκησης / Μισθωμένης κατοικίας / Δωρεάν Παραχώρησης εκτός από τα τεκμήρια είναι ότι οι φιλοξενούμενοι δεν έχουν δικαίωμα στα επιδόματα που δίνει κατά καιρούς το κράτος, όπως επίδομα ενοικίου, έκτακτα επιδόματα οικονομικής στήριξης, κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο κ.ά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA