Μενού
DOY-EFORIA-AADE
Αποδείξεις | Pixabay
  • Α-
  • Α+

Σε διαβούλευση τέθηκε την Τρίτη (14/11) το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και το νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο καινούργιος αυτός τρόπος φορολόγησης, ουσιαστικά υποχρεώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες να φορολογούνται κατ´ ελάχιστον με το ποσό των 10.920€.

Ο τεκμαρτός τρόπος υπολογισμού του ελάχιστου εισοδήματος δημιουργεί όμως κάποια προβλήματα όπως αυτά που θα δούμε παρακάτω:

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες που στην πραγματικότητα έχουν έσοδα κάτω από 10.920€, υποχρεώνονται να φορολογηθούν για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει.  Για παράδειγμα εάν ένας ελεύθερος επαγγελματίας έχει έσοδα σε ένα έτος 7.000€, θα φορολογηθεί τουλάχιστον για 10.920€. Αυτό σημαίνει ότι εάν σήμερα έδειχνε κέρδος 7.000€ θα πλήρωνε φόρο 630€ ενώ με τη νέα κατάσταση θα πληρώνει τουλάχιστον 1.102,40€
  • Η εξίσωση του ελάχιστου εισοδήματος του μισθωτού με του ελεύθερου επαγγελματία γίνεται  χωρίς ο ελεύθερος επαγγελματίας να έχει κάποια φορολογική ελάφρυνση όπως έχουν για παράδειγμα οι μισθωτοί με το αφορολόγητο. Άρα ο ελεύθερος επαγγελματίας καλείται να πληρώσει φόρο που θα υπολογιστεί από το πρώτο ευρώ.
  • Ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος αποφασίζει, στην ήδη υπάρχουσα επιχείρηση του, να προχωρήσει σε κάποιου είδους επένδυση (ανακαίνιση χώρων, αγορά επαγγελματικής στέγης,  κ.α.) και εμφανίζει φορολογική ζημία, θα πληρώσει φόρο βάσει του τεκμαρτού υπολογισμού. Σε αυτή την περίπτωση ο επιχειρηματίας δεν θα επωφεληθεί φορολογικά από τα έξοδα που έκανε αφού θα πληρώσει φόρο με βάση το τεκμαρτό των 10.920 ευρώ.

Με τη ψήφιση του Νόμου θα έχουμε και την οριστική εικόνα όλων των αλλαγών καθώς και το αν προβλέπεται κάποια μέριμνα σχετικά με τα παραπάνω. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA