Μενού
Hatzidakis
Κωστής Χατζηδάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στάθηκε σήμερα (15/11) κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο MEGA στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο 2023 και το πώς επηρεάζονται σε γενικές γραμμές οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

«Το μόνο, που έχει γίνει, είναι κάποιες εξειδικεύσεις, που δεν παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου. Είναι μία ευρύτερη πρωτοβουλία, που περιλαμβάνει 11 επιμέρους δράσεις για τη φοροδιαφυγή. Μιλάμε για τη σύνδεση του POS, για τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια, για το myData, για πρωτοβουλίες κατά του λαθρεμπορίου και μέσα σ' όλα μπαίνουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες» είπε αρχικά ο υπουργός Οικονομικών.

«Τι έχει διαπιστωθεί; Έχει διαπιστωθεί πως το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο και από αυτό του μισθωτού με τον κατώτατο μισθό. Από τις 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν αποκλειστικά εισόδημα από το ελεύθερο επάγγελμα, το 54% δηλώνει μηδαμινό εισόδημα» συμπλήρωσε ο Κωστης Χατζηδάκης, για να προσθέσει πως «δεν νοούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες να βγάζουν λιγότερα από τον κατώτατο μισθό».

«Δεν είναι νοητό οι ελεύθεροι επαγγελματίες, από αυτούς τους 500.000, να πληρώνουν ετησίως 867 ευρώ φορούς, όταν ο μέσος μισθωτός πληρώνει 1160. Δεν ξέρω εάν θέλουμε να το διαιωνίσουμε. Εάν θέλόυμε οι μισθωτοί να πληρώνουν περισσότερα από τα αφεντικά τους, τότε να το αποφασίσουμε ως κοινωνία και να σταματήσουμε να συζητάμε για τη φοροδιαφυγή» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Το τεκμήριο είναι μαχητό, δηλαδή εάν υπάρχουν ειδικές συνθήκες, μπορείς να εξαιρεθείς από το τεκμήριο. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας βγάζει λιγότερο από τον υπάλληλό του. Από εκεί και πέρα λέμε πως εάν έχεις συγκεκριμένους λόγους που μπορούμε να προσδιορίσουμε ή να τους δεχτεί η φορολογική διοίκηση μετά από έλεγχο, τότε μπορείς να εξαιρεθείς».

Ως παράδειγμα ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως το 80% των ιδιοκτητών μπαρ πλήρωναν λιγότερους φόρους από τους υπαλλήλους τους.

«Πρέπει να διαχωρίσουμε την επιχειρηματικότητα με την παραβατικότητα. Δεν μιλάμε για νέους φόρους, αλλά για φόρους που πρέπει να δώσει κανείς με την ισχύουσα νομοθεσία και δεν καταβάλλονται» κατέληξε.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA