Μενού
Τιμολόγιο ρεύματος
Τιμολόγιο ρεύματος | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος θα φέρει το νέο σύστημα τιμολόγησης που έρχεται από 1η Ιανουαρίου του 2024.

Όπως γίνεται γνωστό, αυξήσεις θα υπάρξουν τόσο στο πάγιο όσο και τις χρεώσεις ανά κιλοβατώρα, με αυτές να φτάνουν έως και τα 20 λεπτά. 

Στο νέο, χρωματιστό, σύστημα που έχει ανακοινωθεί, η πάγια μηνιαία χρέωση θα αυξηθεί στα 4 με 5 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει η ΕΡΤ.

Τα δεδομένα αυτά, όμως, μπορεί να αλλάξουν μέχρι το τέλος του χρόνου και καθοριστικό ρόλο θα παίξει η  εξέλιξη της χρηματιστηριακής τιμής του ρεύματος τον Δεκέμβριο.

Το σύστημα τιμολόγησης ρεύματος μέσω χρωμάτων

Το νέο σύστημα αποτελείται από τέσσερα χρώματα: πράσινο, μπλε, κίτρινο και πορτοκαλί.

Τα πράσινα τιμολόγια είναι ομοιόμορφα, ίδιο για όλους τους προμηθευτές.

Τα μπλε είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης.

Τα κίτρινα είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο χρηματιστήριο ενέργειας. Τα εν λόγω τιμολόγια διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: α) με τιμολόγηση ex ante (εκ των προτέρων) και β) με τιμολόγηση ex post (εκ των υστέρων).

Τέλος, τα πορτοκαλί αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΙΖΩ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, κάλεσε τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς το πράσινο, καθώς έχει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας αφού αφήνει παντελώς αόριστο το τίμημα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA