Μενού
δεη
Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος
  • Α-
  • Α+

Τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος έρχονται από 1η Ιανουαρίου του 2024. Πως προέκυψαν, τι αλλάζει και τι σημαίνει το κάθε χρώμα; Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, υπάρχει ευρωπαϊκός κανονισμός που δίνει στους προμηθευτές την ελευθερία να προσφέρουν όσα τιμολόγια θέλουν και να έχουν όποια εμπορική πολιτική θέλουν. Κάτι το οποίο συμβαίνει, σύμφωνα με τον υπουργό.

«Αυτό δημιούργησε το εξής αντικειμενικό θέμα: Έχουμε πολλά διαφορετικά τιμολόγια και ο καταναλωτής βρίσκεται σε αδυναμία να διαπιστώσει ποιο είναι καλύτερο για αυτόν, ποιος είναι ο φθηνότερος», είχε τονίσει χαρακτηριστικά στον Realfm 97,8.

«Το πράσινο τιμολόγιο είναι ομοιόμορφο, ίδιο για όλους τους προμηθευτές. Συνεπώς σε αυτό το τιμολόγιο όποιος είναι φθηνότερος την 1η του μήνα θα φαίνεται», είχε πει ο υπουργός.

«Οι καταναλωτές παρακολουθώντας τις τιμές σε αυτό το τιμολόγιο θα έχουν μια εικόνα για το πώς κινείται η αγορά και θα μπορούν να κάνουν την επιλογή τους. Γενικότερα η αγορά του ηλεκτρισμού έχει την εξής δυσκολία: δεν ξέρεις την τιμή όταν ξεκινάει ο μήνας», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Χρωματιστά τιμολόγια: Γιατί δημιουργήθηκαν

Για το λόγο που «χρωματίστηκαν» τα νέα τιμολόγια ρεύματος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει διευκρινίσει στο παρελθόν ότι αυτό συνέβη για να καταλαβαίνει καλύτερα ο καταναλωτής τα διαφορετικά είδη τιμολογίων.

«Τα μπλε είναι τα σταθερά, τα κυμαινόμενα είναι τα πορτοκαλί και το πράσινο τιμολόγιο είναι ίδιο για όλους», είχε πει χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση αν θα είναι χαμηλότερες οι τιμές, η απάντηση είναι ότι «στο πράσινο θα έχουμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό, τα τιμολόγια που έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής επειδή δεν έχουν κόστος αντιστάθμισης μπορείς να έχεις ένα όφελος. Τέλος την απόφαση θα την πάρει ο καταναλωτής».

Τα χρωματιστά τιμολόγια:

Μπλε χρώμα

Είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης.

Πράσινο χρώμα

Την 1η Ιανουαρίου του 2024 όλοι οι καταναλωτές που δεν θα έχουν επιλέξει διαφορετικό τιμολόγιο θα μεταπέσουν στο ειδικό του εκάστοτε προμηθευτή, το οποίο είναι ομοιόμορφο για όλους τους παρόχους και διευκολύνει έτσι τη σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφορία των καταναλωτών για τις τιμές των προμηθευτών. Την 1η κάθε μήνα, η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε προμηθευτή και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ.

Κίτρινο χρώμα

Είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Τα εν λόγω τιμολόγια διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: α) με τιμολόγηση ex ante (εκ των προτέρων) και β) με τιμολόγηση ex post (εκ των υστέρων).

Πορτοκαλί χρώμα

Αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.