Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού και καταγράφονται σημαντικές διαφορές στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί. 

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιθυμεί να θεσμοθετήσει μια αύξηση που θα στηρίξει τα εισοδήματα αλλά δεν θα ζημιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. 

Κατώτατος μισθός: Η πρόταση της ΓΣΕΕ

Η πρόταση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) είναι ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 908 ευρώ μηνιαίως, ώστε να υπάρξει ουσιαστική προστασία των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από την ακρίβεια, να απεγκλωβιστούν από την παγίδα της σχετικής φτώχειας και να μην μεταβληθεί η θέση τους στη διανομή του εισοδήματος.

Επιπλέον, ΓΣΕΕ ζητά την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς ο ρόλος και η λειτουργία της ως ελάχιστου γενικού ορίου προστασίας, με καθολική εφαρμογή σε όλους τους εργαζόμενους, στο πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, είναι κρίσιμης σημασίας για την αποδοχή του τελικού προσδιορισμού του ύψους του.

Προτάσεις από εργοδοτικούς φορείς 

Οι αρμόδιοι εργοδοτικοί φορείς δεν είναι αντίθετοι στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που ζητά η ΓΣΕΕ, παρουσιάζοντας ως βασικό επιχείρημα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να είναι και το 2024 ο προσδιοριστικός παράγοντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, δηλαδή η αύξηση δεν θα πρέπει να υπολείπεται του πληθωρισμού του 2023.

Τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και ο ΣΕΒ προτείνουν αύξηση της τάξης του 4% με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 811,2 ευρώ, πρόταση αντίστοιχη με αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι έμποροι από την πλευρά τους (ΕΣΕΕ) κατέθεσαν πρόταση αύξησης 3,5% με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται σε αυτή την περίπτωση στα 807,30 ευρώ.

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κατέθεσε πρόταση για αύξηση 5% η οποία θα διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό στα 819 ευρώ.

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται σε μια αύξηση μεγαλύτερη από τις προτάσεις των φορέων αλλά χαμηλότερη από αυτή της ΓΣΕΕ. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί μεταξύ 820 και 830 ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι μέχρι το 2027 ο κατώτατος μισθός θα ανέρχεται στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 22 Μαρτίου με την αύξηση να ισχύει από 1η Απριλίου 2024.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA