Μενού
benzini - venzini
Πρατήριο καυσίμων | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Για τις τιμές των καυσίμων, όπως αυτές καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, μίλησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος στον Σύνδεσμο Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής

Ο ίδιος τόνισε ότι οι τιμές σε σχέση με πέρυσι είναι καλύτερες «αν και οι καταναλωτές διαμαρτύρονται ότι δεν ακολουθούν την μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών».

«Υπάρχει μικρή διαφορά στην τιμή της βενζίνης όπου σε σχέση με πέρυσι είναι μειωμένη κατά 3 με 4 λεπτά στο λίτρο και μεγαλύτερες στο πετρέλαιο κίνησης», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό οφείλεται κυρίως στην τιμή διεθνώς του φυσικού αερίου που συμπαρασύρει και τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και στο ότι έχει εξισορροπήσει η αγορά», εξήγησε ο Νίκος Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαφορά στην τιμή του πετρελαίου, με βάση τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τη βενζίνη πρέπει να είναι μόνιμα γύρω στα 15 λεπτά ανά λίτρο.

«Παράλογη κατάσταση»

«Αυτό που είχαμε συναντήσει τις προηγούμενες χρονιές ήταν παράλογο και αυτό έφερε την μεγάλη αύξηση στο μεταφορικό κόστος», σημείωσε.

Για το πετρέλαιο κίνησης ο Νίκος Παπαγεωργίου δήλωσε ότι είναι «αρκετά πεσμένο» και χαρακτήρισε την τιμή φυσιολογική για τα δεδομένα της εποχής.

«Το πετρέλαιο τύπου μπρεντ είναι γύρω στα 75 δολάρια το βαρέλι. Αυτή τη στιγμή υπάρχει και μία παγκόσμια ύφεση στην αγορά. Η κίνηση για τις γιορτές, τουλάχιστον στην Ευρώπη, είναι αρκετά πιο μειωμένη και αυτό λοιπόν έχει φέρει και μία μείωση στις τιμές των υγρών καυσίμων, διότι δεν υπάρχει η ανάλογη ζήτηση», είπε.

Βενζίνη: Τι ισχύει

Για τις τιμές της βενζίνης, όπως καταγράφονται στο δελτίο τιμών καταναλωτή αλλά και τις τιμές διυλιστηρίου που αναρτώνται καθημερινά ανέφερε ότι «αν δούμε σήμερα ότι η τιμή της βενζίνης αμόλυβδης φεύγει από τα διυλιστήρια στα 1,60 ευρώ/λίτρο τότε θα πρέπει να αναλογιστεί εάν το 1,64 ευρώ/λίτρο που τυχόν πωλείται είναι ορθή τιμή πώλησης» καθώς θα πρέπει να κερδίσει ο μεταφορέας του βυτίου, η εταιρεία χονδρικής μόλις λίγα λεπτά και ο πρατηριούχος.

Να σημειωθεί ότι το πετρέλαιο θέρμανσης κυμαίνεται στο 1,30 ευρώ/λίτρο, ενώ η βενζίνη στο 1,77 ευρώ/λίτρο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA