Μενού
  • Α-
  • Α+

Αλλαγές έρχονται σε Market Pass, Youth Pass και το πρόγραμμα «Σπίτι Μου», στα πλαίσια του κυβερνητικού σχεδιασμού για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Σκοπός είναι η περαιτέρω ενίσχυση των νέων αλλά και των ευάλωτων νοικοκυριών. 

Market Pass

Αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στις 31 Αυγούστου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο Market Pass. Και αυτό γιατί η χορήγηση της ενίσχυσης λαμβάνει υπόψη το εισόδημα που είχε δηλωθεί το 2022.

Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση για Market Pass: 

  • Μη υποβολή αίτησης στον προηγούμενο γύρο
  • Εκπλήρωση εισοδηματικού κριτηρίου για 1η φορά
  • Αλλαγή τρόπου πληρωμής (όσοι ήταν δικαιούχοι στον πρώτο γύρο και θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο πληρωμής)

Υπενθυμίζεται πως όσοι επιλέξουν την άυλη ψηφιακή κάρτα λαμβάνουν ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης, ενώ όσοι θέλουν κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό θα πάρουν μόνο το 80%.

Παραδείγματα:

  1. Νοικοκυριό με δύο μέλη θα λάβει στο τρίμηνο μέσω της άυλης ψηφιακής κάρτας 96 ευρώ και μέσω τραπέζης 76,8 ευρώ
  2. Για τριμελές νοικοκυριό η ενίσχυση ανέρχεται στα 126 ευρώ με άυλη ψηφιακή κάρτα και στα 100,8 ευρώ μέσω τραπέζης
  3. Για τετραμελές νοικοκυριό η ενίσχυση με άυλη ψηφιακή κάρτα ανέρχεται στα 156 ευρώ και στα 124,8 μέσω τραπέζης.
  4. Για πενταμελές νοικοκυριό η ενίσχυση με άυλη ψηφιακή κάρτα ανέρχεται στα 186 ευρώ και στα 148,8 μέσω τραπέζης

Όσον αφορά στην πληρωμή του Market Pass το σενάριο που προκρίνεται είναι να υπάρξει μία εφάπαξ πληρωμή για τους δικαιούχους, πιθανότατα στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ το οικονομικό επιτελείο αναζητά πρόσθετους πόρους για την επέκταση του και για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, που θα καλύπτει δηλαδή τα νοικοκυριά και μέχρι το τέλος του 2023.

Youth Pass

Τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου τοποθετείται χρονικά η καταβολή της ενίσχυσης των 150 ευρώ σε περίπου 200.000 νέους που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή το 19ο έτος της ηλικίας τους έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 και υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν κωδικούς Taxisnet, καθώς οι αιτήσεις γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Το Youth Pass, εκτός από όσους έχουν κλείσει τα 18 έτη θα το λάβουν αναδρομικά και όσοι έχουν κλείσει τα 19 έτη, ενώ το κουπόνι μπορούν να το ξοδέψουν σε ταξίδια αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως σινεμά, θεατρικές παραστάσεις και άλλα.

Πρόγραμμα «Σπίτι Mου»

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις. Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα επιδοτεί στεγαστικά δάνεια ύψους έως 150.000 ευρώ σε νέους από 25 έως 39 ετών, για την αγορά ακινήτων παλαιότητας από 15 ετών και άνω.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται απευθείας στις τράπεζες και εφόσον εγκριθούν, το 75% του δανείου χορηγείται άτοκα, καθώς επιδοτείται από την ΔΥΠΑ και το υπόλοιπο 25% χρηματοδοτείται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Πως διαμορφώνεται το ανώτατο ετήσιο εισόδημα:

  • Για τους άγαμους το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 16.000 ευρώ
  • Των έγγαμων χωρίς παιδιά το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 24.000 ευρώ
  • Για τις οικογένειες με παιδιά το όριο εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί πέραν του πρώτου.

Επίσης η αξία του ακινήτου, όπως απεικονίζεται στο συμβόλαιο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ και το εμβαδόν της κατοικίας τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA