Μενού
trapeza
Τράπεζα | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
  • Α-
  • Α+

Σε νέο κύκλο επιβάρυνσης εισέρχονται από σήμερα όλα τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, με εξαίρεση τα στεγαστικά, μετά τη νέα απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης.

Χθες η ΕΚΤ προχώρησε στη δέκατη κατά σειρά αύξηση επιτοκίων, κατά 0,25%, που ανεβάζει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 4%, το υψηλότερο στην ιστορία, προαναγγέλοντας το κλείσιμο αυτού του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας στην ανακοίνωσή της ότι σε αυτό επίπεδο τα επιτόκια είναι αρκετά υψηλά για να ρίξουν τον πληθωρισμό.

Αν και η ΕΚΤ διατηρεί τη δυνατότητα να προχωρήσει και σε άλλες αυξήσεις, εάν το υπαγορεύσουν τα οικονομικά στοιχεία, σκιαγραφεί με τέτοιο τρόπο τα επόμενα
βήματά της, ώστε να γίνεται σαφές ότι η 10η θα είναι, πιθανότατα, η τελευταία αύξηση αυτού του κύκλου.

Βεβαίως, τονίζει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν για καιρό σε αυτά τα υψηλά επίπεδα για να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2%. Αιτία για την επιλογή για το κλείσιμο του κύκλου των αυξήσεων ενδεχομένως να είναι και τα αρνητικά μακροοικονομικά αποτελέσματα που καταγράφει η Ευρωζώνη.

«Παράθυρο» Λαγκάρντ για νέες αυξήσεις επιτοκίων

Και παρά το γεγονός ότι οικονομολόγοι και επενδυτές θεωρούν στις αναλύσεις τους ότι το επίπεδο του 4% είναι το όριο στο κόστος δανεισμού στον τρέχοντα κύκλο σύσφιγξης, η επικεφαλής της ΕΚΤ απέφυγε να σηματοδοτήσει το τέλος. «Με τη σημερινή απόφαση, συμβάλλουμε επαρκώς, σύμφωνα με την τρέχουσα αξιολόγηση, στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο» είπε η Λαγκάρντ μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη.

H ίδια όμως επισήμανε ότι δεν μπορεί να διευκρινίσει πόσο ακριβώς θα είναι αυτό το διάστημα και έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να πει ότι το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται τώρα τα επιτόκια θα είναι το υψηλότερο στον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης.

Νέα αύξηση στις δόσεις των δάνειων

Η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ σηματοδοτεί νέα αύξηση του κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθώς μετά την χθεσινή εξέλιξη με εξαίρεση τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια, σε όλες τις υπόλοιπες χορηγήσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο οι δανειολήπτες θα βρεθούν μέσα στον Οκτώβριο με νέες αυξημένες δόσεις.

Και αυτό γιατί τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενο επιτοκίου εντάσσονται στο πλαίσιο προστασία που ανακοίνωσαν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης, «παγώνοντας» στο 2,85% και για 12 μήνες το Euribor». Ως εκ τούτου το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης αυτών των χορηγήσεων θα διατηρηθεί στα επίπεδα που βρισκόταν στα τέλη Μαρτίου 2023.

Ωστόσο, την επομένη της λήξης του προγράμματος η τιμολόγηση των επίμαχων δανείων θα γίνεται με βάση το επιτόκιο, όπως θα έχει διαμορφωθεί τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα επιχειρηματικά ή άλλα δάνεια που συνδέονται με τα ευρωπαϊκά επιτόκια, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους, σε ποσοστό άνω του 90%, αποτελείται από προγράμματα κυμαινόμενων δόσεων. Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται για ακόμα μία φορά, ενώ απαγορευτικά κρίνονται ήδη τα επιτόκια για όσους επιθυμούν να κάνουν σήμερα χρήση της τραπεζικής χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι εντοπίζονται σε μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που εξαρτώνται άμεσα από την εγχώρια ζήτηση, η οποία καταγράφει κάμψη το β΄ τρίμηνο του έτους.

Εκτός από τους υφιστάμενους δανειολήπτες απαγορευτικά κρίνονται ήδη τα επιτόκια για όσους επιθυμούν να κάνουν σήμερα χρήση της τραπεζικής χρηματοδότησης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA