Μενού
Υπουργείο Οικονομικών
Οι ανακοινώσεις των μέτρων από το υπουργείο Οικονομικών | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα νέα μέτρα που αφορούν επτά ρυθμίσεις για την ενίσχυση των πολιτών. Το νομοσχέδιο τίθεται από σήμερα σε διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις διακοπές.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ το μήνα, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών μισθολογίων.

Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το 2024 θα επιφέρει αλλαγές και στις θέσεις ευθύνης με αύξηση κατά 30%.

Αύξηση επιδόματος παραμεθορίου στα 130 ευρώ και αύξηση οικογενειακού επιδόματος σε ένστολους κατά 15 ευρώ, ενώ αναπροσαρμόζεται και το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ με αναδρομική ισχύ από 7 Οκτωβρίου 2022, με αύξηση δαπανών διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης.

Παράλληλα, αυξάνεται κατά 20 ευρώ η οικογενειακή παροχή και αφορά το 50% των δημοσίων υπαλλήλων.

Αφορολόγητο και ειδική κατηγορία για μείωση του ΕΝΦΙΑ

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης των μέτρων, το υπουργείο Οικονομικών, έκανε γνωστό πως αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά.

Το όφελος για πάνω από 700.000 φορολογούμενους φτάνει τα 77 εκατ ευρώ.

Επίσης, με τα νέα όρια μειώνεται η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα.

Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Είναι η πρώτη αύξηση που δίδεται από το 2014, που ξεκίνησε να δίδεται το επίδομα.

Παράλληλα, μεταξύ των μέτρων είναι και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως. 

Market Pass, Youth Pass και επιδόματα

Το Market Pass θα επεκταθεί για ακόμη τρεις μήνες και συγκεκριμένα για Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο (δείτε εδώ όλες τις λεπτομέρειες), ενώ παράλληλα θεσπίζεται η κάρτα νέων Youth Pass (150 ευρώ για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επίσης, απαλλάσσονται μόνιμα από συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων 600.000 πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτούς - ελεύθερους επαγγελματίες - και αγρότες:

  • Αυξάνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150-200 ευρώ σήμερα.
  • Για 9 μήνες μετά τη γέννηση (αντί για 4 που ισχύει ως τώρα) θα λαμβάνουν 780 ευρώ ή περίπου 4.700-6.200 ευρώ επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα.
  • Στην πράξη το όφελος το 2024 θα είναι και μεγαλύτερο όσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός (σε περίπου 800 ευρώ το 2024 και έως τα 950 ως το 2027) για κάθε παιδί που θα αποκτά στο εξής η οικογένεια.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA