Μενού
boyli - olomeleia
Ολομέλεια Βουλής | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε διαβούλευση στη Βουλή μπήκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που θα φέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ανατροπές για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους ανά τη χώρα.

Καταρχάς, αναμένεται να μπει ένα πλαίσιο για τις συμβάσεις κατά παραγγελία, δηλαδή για τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα. Πιο συγκεκριμένα, η ειδοποίηιση από πλευράς εργοδότη στον υπάλληλό του θα γίνεται 24 ώρες πριν την ανάληψη της εργασίας, ενώ θα πρέπει να υπάρχει μία συμφωνία κα για τις ελάχιστες ώρες απασχόλησης.

Το εξαήμερο, 13ωρο

Η αλλαγή, η οποία έχει προκαλέσει πολλή συζήτηση στο πολιτικό πεδίο, αφορά την παράλληλη απασχόληση, για την οποία ο εργοδότης θα απαγορεύεται να επιβληθεί στον εργαζόμενό του στο κομμάτι της παράλληλης απασχόλησης. Κοινώς, ο εργαζόμενος θα μπορεί να εργάζεται στο πλαίσιο του οχταώρου του, αλλά θα έχει τη δυνατότητα πλέον να εργάζεται και για τέσσερις με πέντε ώρες έξτρα.

Βασικές προϋποθέσεις για το λεγόμενο «13ωρο», το οποίο έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις στους συνδικαλιστικούς φορείς, είναι να τηρείται η ενδεκάωρη ανάπαυση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να προκύπτουν 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά το εξαήμερο, νομιμοποιείται η δουλειά την έκτη ημέρα, με προσαύξηση 40% για εκείνη την ημέρα. Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο συζήτησης θα μπει και η διευθέτηση χρόνου εργασίας, η οποία θα μπορεί να γίνεται με ατομική σύμβαση χωρίς αίτημα του εργαζόμενου.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Μάλιστα, σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας αναμένεται να καταργηθεί η προαναγγελία των υπερωριών από τον εργοδότη, και θα αφορά τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν εθελοντικά το εν λόγω μέτρο.

Ωστόσο, σε περίπτωση παραβίασης των υπερωριών, θα επιβληθεί δρακόντειο πρόστιμο, το οποίο ανέρχεται στα 10.500 ευρώ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA