Μενού
davos-forum
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Περισσότεροι από 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και εκατοντάδες ηγέτες επιχειρήσεων αναμένεται να ταξιδέψουν στην Ελβετία, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, για να συζητήσουν τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις.

Σύμφωνα με το Associated Press, στο Φόρουμ αναμένεται να παραβρεθούν ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτσογκ, o Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Τσιανγκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και πολλοί άλλοι θα κατέβουν στο χιονοδρομικό θέρετρο των Άλπεων, το Νταβός, στις 15-19 Ιανουαρίου, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές την Τρίτη.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν θα παραβρεθεί στο Νταβός, κάνοντας έτσι τον Μπλίνκεν, αλλά και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, τα δύο πιο προβεβλημένα μέλη της κυβέρνησης που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα.

Τι θα συζητηθεί στο Νταβός

Όπως αναφέρει το Associated Press, τους  συμμετέχοντες θα απασχολήσουν οι συγκρούσεις Ισραήλ - Χαμάς και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι μεγάλες αναταραχές στο εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα, η αδύναμη παγκόσμια οικονομία και η παραπληροφόρηση που τροφοδοτείται από την ταχέως εξελισσόμενη τεχνητή νοημοσύνη σε μια σημαντική εκλογική χρονιά.

Η εμπιστοσύνη έχει διαβρωθεί όσον αφορά την ειρήνη και την ασφάλεια, με την παγκόσμια συνεργασία να έχει μειωθεί από το 2016 και να έχει μειωθεί κατακόρυφα από το 2020, δήλωσε ο πρόεδρος του φόρουμ, Μπόργκε Μπρέντε, σε ενημέρωση.

«Στο Νταβός, θα φροντίσουμε να συγκεντρώσουμε τους σωστούς ανθρώπους για να δούμε πώς μπορούμε επίσης να τερματίσουμε αυτόν τον πολύ δύσκολο κόσμο, να εξετάσουμε ευκαιρίες συνεργασίας», είπε.

Ο Μπρέντε σημείωσε ότι υπάρχουν φόβοι για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Γάζα και ότι οι βασικοί ενδιαφερόμενοι - συμπεριλαμβανομένων των πρωθυπουργών του Κατάρ, του Λιβάνου και της Ιορδανίας, καθώς και του Χέρτζογκ - έρχονται στο Νταβός για να «εξετάσουν πώς να αποφύγουμε μια περαιτέρω επιδείνωση και επίσης τι θα επακολουθήσει, διότι πρέπει επίσης να εισάγουμε κάποιες γραμμές».

Ο Ζελένσκι θα εκφωνήσει ομιλία την επόμενη εβδομάδα, ενώ περισσότεροι 70 σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν στο Φόρουμ την Κυριακή για να συζητήσουν τρόπους προώθησης του ειρηνευτικού σχεδίου του Ζελένσκι, δήλωσε ο Μπρέντε. Είναι η τέταρτη τέτοια συνάντηση, αλλά Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν συμμετάσχει ποτέ.

Κορυφαία στελέχη πολυεθνικών και επικεφαλής οργανισμών στο φετινό Φόρουμ

Σημαντικές προσωπικότητες - μεταξύ των οποίων ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μίλεϊ, ο διευθύνων σύμβουλος του OpenAI, Σαμ Άλτμαν, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα - θα συζητήσουν μεγάλες ιδέες σε εκατοντάδες δημόσιες συνεδρίες και ομιλίες ή σε άλλες συζητήσεις γύρω από την εκδήλωση.

Σύμφωνα με το CNBC, παρόντα θα είναι κορυφαία στελέχη της παγκόσμιας οικονομίας, από τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μέχρι τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ajay S. Banga, και τη γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Ngozi Okonjo-Iweala.

Το ίδιο και επικεφαλής διεθνών οργανισμών, όπως ο Γενς Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η Tirana Hassan του Human Rights Watch.

Υπάρχουν επίσης πιο μυστικές παρασκηνιακές συμφωνίες στα πολυτελή ξενοδοχεία κατά μήκος του Promenade του Νταβός, κοντά στο συνεδριακό κέντρο που φιλοξενεί τη συνάντηση.

Το κατά πόσο όλες αυτές οι συζητήσεις θα καταλήξουν σε μεγάλες ανακοινώσεις είναι αβέβαιο. Η λαμπερή εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή είναι ένα μέρος όπου προσωπικότητες υψηλού προφίλ μιλούν για μεγάλες ιδέες, αλλά κάνουν μικρή πρόοδο στην εξεύρεση λύσεων για τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου.

Έχει επίσης επικριθεί για τη φιλοξενία πλούσιων στελεχών που μερικές φορές έρχονται με εταιρικά τζετ που εκτοξεύουν εκπομπές ρύπων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA