Μενού
kakokairia-karditsa
Πλημμυρισμένα σπίτια στην Καρδίτσα | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
  • Α-
  • Α+

Η τεράστια καταστροφή μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη Θεσσαλία φέρνει αλλαγές στις ανακοινώσεις που θα γίνουν στη ΔΕΘ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ βάζει «φρένο» στην παράταση του Market Pass

Σύμφωνα με το MEGA, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ έναν ειδικό τέλος για τις φυσικές καταστροφές. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα είναι φόρος που θα είναι καθολικός και θα αφορά τα υπερκέρδη μεγάλων εταιρειών. 

Ενώ στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν και η ανακοίνωση της επέκτασης του Market Pass μέχρι το τέλος του 2023, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ερωτηθείς για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, είπε ότι θα δοθεί η ενίσχυση για την προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους (Δεκέμβριο ή Ιανουάριο), καθώς και η αύξηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, που αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Αντίθετα, δήλωσε πως πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει επέκταση της κάρτας αγορών (Market Pass), λόγω του κόστους από τον «Daniel».

Έρχεται συμπληρωματικός προυπολογισμός 

Επίσης εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, λόγω του τεράστιου κόστους στην οικονομία από την κακοκαιρία, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη.

Όπως είπε, από το συνολικό ποσό, τα 450 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κρατική αρωγή και τα 150 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αγροτών. Προσέθεσε, ότι ήδη γίνονται προβολές με βάση τον «Ιανό» για το ύψος των ζημιών, αλλά η πρώτη επίσημη εκτίμηση θα είναι στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στις αρχές του Οκτωβρίου.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ είναι αδιαπραγμάτευτος και πως θα ήταν σφάλμα να ζητηθεί από την Κομισιόν χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, διότι θα έστελνε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να ξανακυλά στην κρίση.

Για το επίδομα θέρμανσης, ο υπουργός ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί και εφέτος ό,τι έγινε πέρυσι, με την επιδότηση στην αντλία. Τέλος, σχετικά με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ειδικά μετά τις καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο, δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει έλεος με την αισχροκέρδεια».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA