Μενού
Έλον Μασκ
Έλον Μασκ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Οι πέντε πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου έχουν υπερδιπλασιάσει την περιουσία τους στα 869 δισεκατομμύρια δολάρια (681,5 δισεκατομμύρια λίρες) από το 2020, ενώ το φτωχότερο 60% του κόσμου -σχεδόν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι- έχει χάσει χρήματα.

Σύμφωνα με τον Guardian, το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι πιθανό να αυξηθεί, όπως αναφέρει έκθεση της Oxfam, ενώ με αυτόν τον ρυθμό θα δούμε τον πρώτο ιδιώτη τρισεκατομμυριούχο μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Δυσθεώρητα ποσά

Υπογραμμίζοντας τη δραματική αύξηση της ανισότητας μετά την πανδημία της COVID-19, η Oxfam είπε ότι οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου έγιναν κατά 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότεροι από το 2020, και ο πλούτος τους έχει αυξηθεί τρεις φορές πιο γρήγορα από τον ρυθμό του πληθωρισμού.

Ο οργανισμός διαπιστώνει ότι 7 στις 10 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν έναν δισεκατομμυριούχο ως διευθύνοντα σύμβουλο ή κύριο μέτοχο, παρά τη στασιμότητα στο βιοτικό επίπεδο για εκατομμύρια εργαζομένους σε όλο τον πλανήτη.

Τα δεδομένα από την ερευνητική εταιρεία Wealth X και το Forbes, θέλουν τον συνδυασμένο πλούτο των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο -Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Larry Ellison και Mark Zuckerberg- να αυξήθηκε κατά 464 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2020 ή αλλιώς, κατά 114%.

Την ίδια περίοδο, ο συνολικός πλούτος των φτωχότερων 4,77 δισεκατομμυρίων ανθρώπων -που αποτελούν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού- μειώθηκε κατά 0,2% σε πραγματικούς όρους.

Η έκθεση επίσης αναφέρει: «Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εργάζονται σκληρότερα και περισσότερες ώρες, συχνά για μισθούς φτώχειας σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Σε 52 χώρες, οι μέσοι πραγματικοί μισθοί σχεδόν 800 εκατομμυρίων εργαζομένων έχουν μειωθεί. Αυτοί οι εργαζόμενοι έχασαν συνολικά 1,5 τρισεκατομμύρια ​​δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια, που ισοδυναμεί με 25 ημέρες χαμένων μισθών για κάθε εργαζόμενο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA