Μενού
Πρωθυπουργός Ιαπωνίας
Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shigeru Ishiba | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shigeru Ishiba απέρριψε τις εκκλήσεις για μείωση των φόρων λέγοντας ότι οι οικονομικές συνθήκες της χώρας είναι χειρότερες και από αυτές της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι διαφωνεί με την ιδέα της χρηματοδότησης των φοροελαφρύνσεων με ιαπωνικά κρατικά ομόλογα, σηματοδοτώντας την επιφυλακτικότητα για πρόσθετες κρατικές δαπάνες όταν το κόστος δανεισμού της χώρας αυξάνεται.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους μιας κοινωνίας και ενός κόσμου με επιτόκια», δήλωσε ο Ishiba στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα (19/5), αναφερόμενος εμμέσως στις συνεχείς κινήσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας για αύξηση των επιτοκίων από τότε που εγκατέλειψε την πολιτική αρνητικών επιτοκίων πέρυσι.

«Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τα επιτόκια, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αντιμετωπίζουμε έναν κόσμο με αυτά. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας είναι αναμφίβολα εξαιρετικά κακή, χειρότερη από εκείνη της Ελλάδας»», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. 

Σύμφωνα με το Bloomberg,ο Ισίμπα αντιμετωπίζει εκκλήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που πιέζουν για μείωση των φόρων, συμπεριλαμβανομένου του φόρου κατανάλωσης, καθώς η χώρα οδεύει προς τις εκλογές της άνω βουλής τον Ιούλιο.

Τα σχόλια της Δευτέρας (19/5) υποδηλώνουν ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αντισταθεί σε αυτή την πίεση, παρά τη μείωση του ποσοστού υποστήριξής του, αντιμέτωπος με την πραγματικότητα της αύξησης των αποδόσεων και της επακόλουθης αύξησης των πληρωμών που σχετίζονται με το χρέος.

Η Ιαπωνία αντιμέτωπη με δημοσιονομική κρίση

Η BOJ αυξάνει τα επιτόκια από πέρυσι, καθώς ο πληθωρισμός έχει επιστρέψει στην Ιαπωνία με τρόπο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, με τους ονομαστικούς μισθούς να αυξάνονται επίσης.

Τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν ότι κοστίζει περισσότερο στην κυβέρνηση η έκδοση χρέους και η αποπληρωμή των τόκων του υφιστάμενου χρέους, μια πραγματικότητα που πιθανότατα τροφοδότησε την αντίδραση του Ishiba.

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ιαπωνίας ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 234,9% το 2025 σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ για την Ελλάδα ήταν 142,2%. Η ασιατική χώρα πρόκειται να δαπανήσει περίπου το ένα τέταρτο του αρχικού ετήσιου προϋπολογισμού της για το τρέχον οικονομικό έτος για το κόστος χρηματοδότησης του χρέους.

Παρόλα αυτά, η Ιαπωνία έχει αποφύγει το είδος της δημοσιονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα από το 2009, κυρίως επειδή οι εγχώριοι επενδυτές κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της και παραμένει ένας σημαντικός πιστωτής με άφθονες ξένες τοποθετήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της κατάστασης του χρέους της χώρας και τη στήριξη της οικονομίας της, ο Ishiba τόνισε ότι το κόστος των κοινωνικών υπηρεσιών αυξάνεται, παρόλο που τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να εξεταστούν συνολικά, είπε.

«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την ιδέα της μείωσης των φόρων και της κάλυψης της προκύπτουσας έλλειψης εσόδων με κρατικά ομόλογα», είπε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA