Στα 8,629 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του ελληνικού Δημοσίου σε τροποποιημένη ταμειακή βάση το διάστημα Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου 2024 από 4,635 δισ. που ήταν η εκτίμηση του Προϋπολογισμού του 2025, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Δημοσιονομικά το αποτέλεσμα διαφέρει ενώ αναμένονται και τα στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου που εισπράττονται οι τελευταίες δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ του 2024 για να καθοριστεί το δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα της προηγούμενης χρονιάς, σύμφωνα με το insider.gr.
Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, εκτίμησε κατά την ομιλία του σε εκδήλωση χθες πως το 2024 θα κλείσει με ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3% όταν ο Προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει 2,5%, ενώ το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι ακόμη πιο κοντά στο μηδέν. Ακόμη ο υπουργός προανήγγειλε μειώσεις άμεσων φόρων που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ το φθινόπωρο.
Και αυτό διότι τα συνολικά υπερέσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα αγγίξουν τα 2 δισ. ευρώ το 2024, διατηρώντας τα συνολικά έσοδα από φόρους πάνω ακόμη και από τους υψηλότερους στόχους που έθεσε η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2025.
Συνολικά, τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 67,273 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 371 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025 που ψηφίστηκε από τη Βουλή μόλις τον προηγούμενο μήνα.
Ενισχυτικά στο ταμειακό αποτέλεσμα λειτουργεί και η συγκράτηση των πληρωμών, οι οποίες παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του στόχου κατά 2.914 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμένης της εμφανιζόμενης διαφοράς στις πιστώσεις υπό κατανομή ύψους 746 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν αντιστοιχούν σε πληρωμές αλλά σε μεταφορές πιστώσεων στις υπόλοιπες κατηγορίες από τις οποίες πραγματοποιούνται πληρωμές, η διαφορά στις πληρωμές έναντι του στόχου ανέρχεται σε 2.168 εκατ. ευρώ.
Η διαφορά αυτή τεκμηριώνεται από την υποεκτέλεση δαπανών των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των μεταβιβάσεων προς ΟΚΑ ύψους 740 και 1.907 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους, όπως προαναφέρθηκε.
Οι μειωμένες μεταβιβάσεις προς τους ΟΚΑ οφείλονται κυρίως στα αυξημένα έσοδα του e-ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές που εξασφάλισαν την επάρκεια των εσόδων του φορέα για την κάλυψη των υποχρεώσεών του.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΟ
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 300 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για έλλειμμα 3.601 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2024 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025 και ελλείμματος 3.760 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Tο πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 8.629 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4.635 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3.920 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023.
Σημαντικό μέρος της διαφοράς σε σχέση με τον στόχο προέρχεται αφενός από τα αυξημένα ταμειακά έσοδα από το ΠΔΕ κατά 612 εκατ. ευρώ και αφετέρου από τη μετακύλιση πληρωμών δαπανών των εξοπλιστικών προγραμμάτων στο 2025 και από την υποεκτέλεση των μεταβιβάσεων προς ΟΚΑ ύψους 740 και 1.907 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους.
Χωρίς τα ανωτέρω ποσά, η θετική διαφορά του πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι του στόχου ανέρχεται σε 735 εκατ. ευρώ, εκ της οποίας τα 467 εκατ. ευρώ αφορούν την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων μετά επιστροφών.
Επισημαίνεται ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους διαφέρει από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους. Επιπρόσθετα, τα ανωτέρω αφορούν στο πρωτογενές αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης και όχι στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, που περιλαμβάνει και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των Νομικών Προσώπων και των υποτομέων των ΟΤΑ και ΟΚΑ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.