Μενού
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η περίοδος προσαρμογής για τις επιχειρήσεις που υποχρεούνται στην ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας τελειώνει, αφού οι επιχειρήσεις που υπάγονται στους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου  έχουν προθεσμία έως την 01/07/24. 

Αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις από την 1η Ιουλίου θα πρέπει να εναρμονιστούν στο νέο αυτό σύστημα και να το εντάξουν στην καθημερινότητά τους. Πάμε να δούμε πως λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα μέσα από μία σειρά ερωταπαντήσεων.

Διαβάστε ακόμη: Πώς λεγόταν η Αθήνα πριν πάρει το σημερινό της όνομα

Τι πρέπει να κάνει μία επιχείρηση που είναι υπόχρεη σε τήρηση ψηφιακής κάρτας εργασίας;

Η επιχείρηση οφείλει να κατεβάσει την εφαρμογή του εργοδότη και να έχει μία «έξυπνη συσκευή»  στην είσοδό της, προκειμένου ο εργαζόμενος να «χτυπάει» την κάρτα του κατά την είσοδο στην εργασία του αλλά και κατά την έξοδο.

Τι πρέπει να κάνει από τη μεριά του ο εργαζόμενος;

Οφείλει να κατεβάσει την εφαρμογή για τον εργαζόμενο στο κινητό του και να «χτυπάει» την κάρτα κατά την είσοδό του και κατά την έξοδό του για να δηλώσει την έναρξη και το τέλος της εργασίας του.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση που ο εργαζόμενος καθυστερήσει να προσέλθει στην εργασία του;

Η επιχείρηση έχει την επιλογή για κάθε εργαζόμενο να δηλώσει ευέλικτο ωράριο δηλαδή να υπάρχει ένα περιθώριο σε περίπτωση που καθυστερήσουν κατά την προσέλευση στην εργασία τους.

Το ευέλικτο ωράριο μπορεί να είναι έως και δύο (2) ώρες μετά την ώρα έναρξης.

Για παράδειγμα, αν ένας εργαζόμενος έχει ωράριο 08:00-16:00 και παράλληλα έχει δηλωθεί ευέλικτο ωράριο 20 λεπτών, ο εργαζόμενος έχει διορία να χτυπήσει την κάρτα έως και 8:20 και να φύγει από την εργασία του (πάλι χτυπώντας την κάρτα) έως και τις 16:20.

Διαβάστε ακόμη: Είναι ελληνικός ή τούρκικος ο καφές; Το αναπάντητο ερώτημα που χάνεται στον χρόνο

Το ευέλικτο ωράριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την προσέλευση πριν το δηλωμένο ωράριο;

Η απάντηση είναι όχι. Το ευέλικτο ωράριο ισχύει μόνο από την ώρα έναρξης και μετά. Δηλαδή, αν ένας εργαζόμενος έχει ωράριο 08:00-16:00 με ευέλικτο ωράριο δεν μπορεί να έρθει πριν τις 08:00 στην εργασία και να χτυπήσει κάρτα.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν «χτυπήσει» την κάρτα κατά την είσοδό του.

Εάν είναι στο χώρο εργασίας πρέπει να χτυπήσει την κάρτα του την ώρα που το αντιληφθεί.

Σε περίπτωση ελέγχου όμως από την επιθεώρηση, αν δεν έχει χτυπήσει κάρτα προκύπτει απόκλιση από την πραγματικότητα και επιβάλλεται στην επιχείρηση πρόστιμο ισόποσο με του ανασφάλιστου εργαζόμενου, δηλαδή 10.500€.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν «χτυπήσει» την κάρτα κατά την έξοδό του.

Για αυτούς τους εργαζόμενους ως λήξη της απασχόλησης τεκμαίρεται το δηλωμένο ψηφιακό ωράριο. Ωστόσο, σε περιπτώσεις συστηματικών τέτοιων παραλείψεων γίνεται επιτόπιος έλεγχος και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος προστίμου.

Διαβάστε ακόμη: Αγαπημένες σειρές που «έσπασαν» τους κανόνες και παρουσίασαν πρώτες ΛΟΑΤΚΙ+ ρόλους

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA