Μενού
Χρήματα
Χρήματα | Unsplash
  • Α-
  • Α+

Σήμερα (22/3), η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, θα κάνει την τελική της εισήγηση στο  υπουργικό συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η απόφαση θα ληφθεί στις 27 Μαρτίου,  ώστε ο νέος κατώτατος μισθός να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2024.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κα Μιχαηλίδου χθες στην ΕΡΤ, η εισήγησή της είναι αποτέλεσμα τόσο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, δηλαδή με εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, όσο και των εισηγήσεων των επιστημονικών φορέων, όπως της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ. 

«Στέλνουμε την εισήγησή μας στον πρωθυπουργό για τον κατώτατο μισθό και την Τετάρτη τίθεται στο υπουργικό συμβούλιο» είπε η υπουργός.

«Είναι μια πρόταση από Χ ως Ψ τοις εκατό. Είχαμε εισηγήσεις ακριβώς στο 3,5%, καθώς οι εργοδότες σε μικρότερες επιχειρήσεις εξέφρασαν πιο συγκρατημένη ζήτηση για αύξηση, ενώ τέθηκαν και προτάσεις για αύξηση ως και 12%» συμπλήρωσε, αναφερόμενη στον κοινωνικό διάλογο και στις επιστημονικές εισηγήσεις που προηγήθηκαν.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως «ο κατώτατος μισθός επηρεάζει και 19 επιδόματα που άμεσα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, είτε επιδόματα ανεργίας είτε προγράμματα της ΔΥΠΑ», πρόσθεσε η υπουργός Εργασίας.

Τα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως ο νέος κατώτατος μισθός θα είναι άνω των 800 ευρώ, ωστόσο δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφορία για το πού θα φτάσει.

Στόχος, πάντως, έχει τεθεί να είναι 950 ευρώ (μεικτά) μέχρι το τέλος της τετραετίας, το 2027.

Η αύξηση αναμένεται να είναι της τάξεως του 5% με τον ελάχιστο βασικό μισθό να διαμορφώνεται σε μικτά περίπου 820€ με 830€. 

Αυτό σημαίνει ότι σε καθαρά χρήματα το ποσό διαμορφώνεται στα 698,21€ έως 705,96€ από τα 666€ που ήταν, ανάλογα με την τελική αύξηση που θα ανακοινωθεί. Δηλαδή οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα λάβουν επιπλέον από 32,21€ έως 39,96€. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA