Έχοντας αναρτήσει προ 10ήμερου τον νέο κώδικα δεοντολογίας για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, το Υπουργείο Ανάπτυξης ξεκινά τώρα «σαφάρι» ελέγχων για να διαπιστώσει εάν τηρούνται τα προβλεπόμενα.
Ήδη στα μεγάλα σούπερ μάρκετ έχουν τοποθετηθεί νέα ταμπελάκια στα προϊόντα προσφοράς, στα οποία πρέπει να αναγράφεται η προηγούμενη και η τρέχουσα τιμή σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας.
Την ίδια στιγμή έχουν απαγορευτεί προϊόντα με εκπτωτικά stickers τυπωμένα πάνω στη συσκευασία, δηλαδή τα αυτοκόλλητα που αναγράφουν απόλυτες τιμές και ποσοστά εκπτώσεων χωρίς συγκρίσεις.
Σούπερ μάρκετ: 5+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον νέο κώδικα
1) Από πότε ισχύει ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας;
Οι ανακοινώσεις μείωσης της τιμής ρυθμίζονται από το έτος 2024 στα άρθρα 9ι-9ια του ν. 2251/1994 (ΦΕΚ Α’ 191/16-11-1994). Για πρώτη φορά διατάξεις για το ζήτημα εισήχθησαν στην ελληνική νομοθεσία το 2022 με τον ν. 4933/2022 (Α΄ 99).
2) Αλλάζει ο τρόπος που επικοινωνούνται οι τιμές;
Με το νέο πλαίσιο, σε μία ανακοίνωση μείωσης τιμής ως αρχική τιμή από την οποία γίνεται η έκπτωση λαμβάνεται η χαμηλότερη τιμή του προϊόντος τις τελευταίες 30 ημέρες. Έτσι, δεν μπορεί πλέον να θεωρείται «αρχική» μία πολύ παλιά «φουσκωμένη τιμή», ή μία «τιμή τιμοκαταλόγου».
3) Υπάρχουν εξαιρέσεις από τον νέο Κώδικα;
Από τον Κώδικα Δεοντολογίας εξαιρούνται τα ευαλλοίωτα προϊόντα, και ειδικά όσα έχουν διάρκεια ζωής λιγότερο από 30 ημέρες.
4) Επιτρέπονται οι πολυσυσκευασίες προσφορών; (π.χ. 2+1 δώρο)
Ναι. Με τον όρο πως υπάρχει στο ράφι του καταστήματος ο κωδικός αναφοράς (mother code), δηλαδή το μεμονωμένο τεμάχιο του προϊόντος προσφοράς, που πωλείται χωρίς προώθηση και σε επαρκές απόθεμα, ώστε να είναι δυνατόν να το αγοράσει μεμονωμένα ο καταναλωτής.
5) Θα υπάρχουν λιγότερες εκπτώσεις με τον νέο κώδικα;
Όχι. Οι θεσμοί αυτοί δεν καταργούνται, αλλά διώκεται η παραπλανητική χρήση τους. Αν παρατηρείται κάποια μείωση εκπτώσεων, αυτό θα είναι επειδή πλέον θα επιτρέπονται μόνο οι πραγματικές και όχι οι πλασματικές.
6) Ποιες είναι οι κυρώσεις για καταστήματα που παραβαίνουν τον κώδικα;
Προβλέπεται πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 1.500.000 ευρώ, και σε περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων εντός πενταετίας έως 3.000.000 ευρώ.
Επίσης, για σοβαρές παραβάσεις που επισύρουν πρόστιμο που ξεπερνά τις 50.000 ευρώ, το όνομα της επιχείρησης, καθώς και περιληπτικά στοιχεία για την παράβαση, δημοσιεύονται από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.