Μενού
Influencer
Influencer φωτογραφίζει στιγμιότυπο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

«Φρένο» στον αθέμιτο πλουτισμό των influencers επιδιώκει να τραβήξει η ΑΑΔΕ, έχοντας καλέσει 20 δημιουργούς περιεχομένου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, για να ελέγξουν την οικονομική τους δραστηριότητα.

Όπως είπε ο Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο Action 24, «Υπάρχει μια έρευνα εδώ και αρκετό διάστημα για 20 περιπτώσεις influencers που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα».

Ενημέρωσε ακόμα πως έχει συσταθεί μια ομάδα κρούσης μέσα στην ΑΑΔΕ που «σκανάρει, ουσιαστικά, τη δραστηριότητα influencers στο Διαδίκτυο».

Η ΑΑΔΕ κυνηγά «επιχρυσωμένες» αναρτήσεις

Ο κ. Τσάπαλος προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με την οικονομική δράση κάποιων influencers, οι οποίοι αμείβονται με υπέρογκα, πολλές φορές «μαύρα» ποσά, για να προωθήσουν προϊόντα και επιχειρήσεις στα social media.

«Όταν υπάρχουν όμως άνθρωποι που έχουν εμπορική δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, διαφημίζουν προϊόντα εξόφθαλμα και κάνουν μια συναλλαγή με μια επιχείρηση που τους δίνει ένα προϊόν και τους λέει ''προωθήστε το'', εκεί μιλάμε για μια άλλη περίπτωση έρευνας, εκεί μιλάμε για εμπορική δραστηριότητα που χρήζει ελέγχου», είπε.

«Ταρίφα δεν υπάρχει, γιατί μιλάμε για μαύρα χρήματα. Κινούνται διάφορα ποσά και κοστολόγια. Μπορεί και μία ανάρτηση να χρειαστεί να δώσει 5-10 χιλιάδες ευρώ για να γίνει από έναν μεγάλο influencer», συμπλήρωσε.

Όσο για το ευρύτερο έργο της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της φοροδιαφυγής, ανέφερε πως «Πριν από έναν χρόνο είχε ξεκινήσει μια τεράστια διασταύρωση στοιχείων από την ΑΑΔΕ».

«Ελέγχθηκαν 3,8 εκατομμύρια ΑΦΜ, φυσικά και νομικά πρόσωπα. Τότε αυτοί οι μαζικοί έλεγχοι κατέληξαν σε περίπου 800 άτομα τα οποία, ενώ δηλώνουν πολύ χαμηλά ποσά ως εισοδήματα (10-30 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο), παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που έχουν κάνει και τις αγορές, να έχουν εισοδήματα πολλαπλάσια, εκατονταπλάσια κάποιοι από αυτούς», πρόσθεσε.

«Δηλαδή να έχει κάποιος 10.000 ευρώ εισόδημα και να σπαταλάει 300-400 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Ο καθένας από αυτούς θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διαδικασία επικοινωνίας με αυτούς τους ανθρώπους».

«Οι έλεγχοι θα γίνονται ψηφιακά, με τη χρήση αλγορίθμων. Θα τσεκάρουμε τις δαπάνες, τα δηλωθέντα, τις κινήσεις λογαριασμών, προκειμένου όλα αυτά να μπουν σε μια ενιαία πλατφόρμα, να αξιολογηθούν και να βγει ένα πλήθος υποψήφιων προς έλεγχο», κατέληξε ο κ. Τσάπαλος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA