Στο μικροσκόπιο της εφορίας θα μπει από τον Σεπτέμβριο η ακίνητη περιουσία περισσότερων από 7 εκατομμυρίων φορολογούμενων.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων», μια νέα βάση δεδομένων, η οποία θα διασυνδεθεί και με το Κτηματολόγιο.
Στο εν λόγω Μητρώο θα καταγραφούν τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων, όπως: επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας, αλλά και επιπλέον πληροφορίες, δηλαδή αν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μισθωμάτων και τα στοιχεία των ενοικιαστών.
Η διασύνδεση με το Κτηματολόγιο θα επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να προχωρά σε ταχύτατες διασταυρώσεις για αδήλωτα ακίνητα, ψευδή στοιχεία ή αδήλωτα ενοίκια.
Στον νέο φάκελο θα περιληφθεί το σύνολο των στοιχείων του «ηλεκτρονικού περιουσιολογίου», που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων, καθώς και από τις δηλώσεις Ε2 για τα μισθωτήρια των ακινήτων.
Αυτόματα τα στοιχεία για τα ακίνητα
Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα μεταφερθούν αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων.
Τα ψηφιακά αυτά δεδομένα θα δώσουν στη Φορολογική Διοίκηση τη δυνατότητα για συγκρίσεις με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, με στόχο να εντοπισθούν ιδιοκτήτες που έχουν αποκρύψει ακίνητα ή έχουν δηλώσει μικρότερη επιφάνεια.
Ταυτόχρονα, το Μητρώο θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης από ιδιοκτήτη ακινήτου που θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή, ενώ θα ενημερώνεται, επίσης αυτόματα, οποτεδήποτε ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.
Με αυτόν τον τρόπο, η ΑΑΔΕ θα έχει τη πλήρη και ακριβή εικόνα για το ποιοι και πόσα εισπράττουν από ενοίκια κατοικιών.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.