Μενού
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Οικονομικών | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε επιφυλακή βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας, μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τη σύρραξη ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η τιμή του πετρελαίου, το εμπόριο και οι μεταφορές θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό αν ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ως εκ τούτου, κατά τη δημόσια τηλεόραση, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας και το εμπόριο, φυσικά, δεν θα μείνουν αμετάβλητα.

Να σημειωθεί ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου brent βρίσκεται ήδη σε ανοδική τροχιά εδώ και ημέρες, καθώς κινείται πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι. Ο φετινός προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με πρόβλεψη για 82 δολάρια το βαρέλι.

Υπουργείο Οικονομικών: Ασκήσεις επί χάρτου

Στην ΕΡΤ τονίζεται ότι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους γίνονται οι πρώτες «ασκήσεις επί χάρτου» με βασικό στοιχείο στα εξεταζόμενα σενάρια το ενδεχόμενο κάμψης έως και 1% του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Στο τραπέζι μπαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και η παράμετρος της αύξησης του δημοσιονομικού κόστους στην περίπτωση που απαιτηθούν έκτακτα μέτρα στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων λόγω αυξητικών τάσεων στον πληθωρισμό.

Επίσης, κομβικής σημασίας θα είναι οι πιθανές αναταράξεις στις αγορές, που θα ασκήσουν πιέσεις στο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο.

Άλλωστε, ήδη οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα έχουν αρχίσει να υποχωρούν ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις για πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA