Μενού
dikastirio
  • Α-
  • Α+

Συζητήθηκε σήμερα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) αν όντως είναι αντίθετες ή όχι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου σχετικά με την περικοπή των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) για το 11μηνο 11/6/2015 έως 11/5/2016 που έγιναν με τον νόμο Κατρούγκαλου στις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Εν προκειμένω η προσφυγή που συζητήθηκε ήταν συνταξιούχων της τράπεζας της Ελλάδος.

Η εισηγήτρια της υπόθεσης Ειρήνη Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχουν αντίθετες αποφάσεις μεταξύ Αρείου Πάγου και ΣτΕ, συνεπώς ορθώς οδηγήθηκε η υπόθεση προς επίλυση στο ΑΕΔ.

Κατά την κ. Σταυρουλάκη το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επι διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων και συγκεκριμένα τον Α.Π. τον απασχόλησε υπόθεση επί μερισμάτων επιδομάτων εορτών και αδείας, ενώ το ΣτΕ οι περικοπές κύριων συντάξεων καθώς και οι επικουρικές συντάξεις χορηγούμενες σε συνταξιούχους του ΙΚΑ.

Τι είπε η εισηγήτρια

Για αυτό, σύμφωνα με την εισηγήτρια, «θα πρέπει να ερευνηθεί εάν το μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος δύναται να θεωρηθεί φορέας επικουρικής ασφάλισης όμοιος με εκείνους, για τους οποίους έκρινε το ΣτΕ και εάν επομένως τίθεται στις δυο αποφάσεις (σ.σ.: του ΣτΕ και του Α.Π.) το ίδιο ζήτημα ή εάν αντιθέτως, οι διαφορές μεταξύ των φορέων επικουρικής ασφαλίσεως, στους οποίους αφορούσε η κάθε απόφαση, ήταν τέτοιας φύσεως, ώστε να καθίσταται διαφορετικό το κριθέν με αυτές ζήτημα».

Οι συνήγοροι των συνταξιούχων της ΤτΕ υποστήριξαν ότι το ΑΕΔ πρέπει να δεχτεί το παραδεκτό και να μπει στο θέμα της συνταγματικότητας ή όχι των επίμαχων περικοπών, αφού Άρειος Πάγος και ΣτΕ ερμήνευσαν τις ίδιες νομοθετικές διατάξεις.

Ο συνήγορος της Τράπεζας και του ΕΦΚΑ (είχε κάνει παρέμβαση υπέρ της Τράπεζας), υποστήριξαν και αυτοί από την πλευρά τους ότι πρέπει το ΑΕΔ να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης.

Η απόφαση του ΑΕΔ αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA