Όταν έχουμε διανύσει μια απόσταση στην επαγγελματική μας διαδρομή, όταν έχουμε πετύχει νίκες αλλά και ήττες, όταν έχουμε παλέψει για να πετύχουμε πράγματα, θέλουμε και την ανάλογη ανταμοιβή.
Τότε ακούγεται στο μυαλό μας για πρώτη φορά αυτή η μαγική λέξη που ξεκινάει από «α». Είναι η «αύξηση».
Ναι, αλλά γιατί διστάζουμε τόσο να τη ζητήσουμε, ή γιατί όταν τη ζητάμε, τίποτα δεν πάει καλά; Πολλές οι απαντήσεις σε αυτές τις κρίσιμες ερωτήσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει το Indeed έχουμε τη λύση. Ένα σχέδιο που αν το πραγματοποιήσουμε βήμα προς βήμα, η αύξηση θα έρθει ως «παιχνιδάκι».
Τα επτά βήματα για να ζητήσετε αύξηση
1. Επιλογή της σωστής στιγμής
- Αναλύσε την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, με τη ζέση και τον φανατισμό ενός πράκτορα του FBI που αναλύει Χ-Files: Βεβαιώσου ότι η εταιρεία είναι οικονομικά σταθερή. Αναζήτησε σχετικά στοιχεία όπως πρόσφατη ανάπτυξη, απουσία απολύσεων ή θετικά νέα.
- Τσεκάρε πόσο πιεσμένο είναι το αφεντικό: Ναι, είναι τόσο απλό. Όταν ο προϊστάμενος είναι υπερβολικά αγχωμένος με άλλα ζητήματα, δύσκολα θα μπει στη διαδικασία να ζητήσει περισσότερα χρήματα για κάποιον υπάλληλο του. Δεν είναι ποτέ εύκολο.
- Βρες την κατάλληλη εποχή
- Κατά τη διάρκεια ετήσιων ή τριμηνιαίων αξιολογήσεων απόδοσης.
- Στο τέλος του οικονομικού έτους (συχνά στο τέλος Δεκεμβρίου), όταν λαμβάνονται αποφάσεις για προϋπολογισμούς και μισθούς.
- Βρες αφορμή στο τέλος μιας δύσκολης αποστολής.
Το λένε και case study, δηλαδή όταν έχεις πετύχει έναν εντυπωσιακό στόχο, ίσως είναι μια καλή στιγμή να το χρησιμοποιήσεις ως βάση για τη συζήτηση περί αύξησης.
2. Έρευνα στις τάσεις των μισθών
- Εξέτασε που κατατάσσονται οι μισθοί για τη θέση μας στην αγορά. Είμαστε χαμηλά; Ψηλά; Πόσο πρέπει να «διορθωθεί» αυτό το χάσμα;
3. Καθορισμός απαιτήσεων
- Μια αποτίμηση: Εκπαίδευση, εμπειρία, χρόνια που βρισκόμαστε στην εταιρεία και ειδικές δεξιότητες.
- Κάνε μια λίστα με τα επιτεύγματά σου: Π.χ., «Έκανα redesign την ιστοσελίδα της εταιρείας, οδηγώντας σε αύξηση κατά 20% στις επισκέψεις τον τελευταίο τρίμηνο». Τα στιβαρά επιχειρήματα φέρνουν και το πολυπόθητο αποτέλεσμα.
- Πόσα θα ζητήσεις τελικά: Κάποιοι λένε ότι πρέπει να ζητάς από 3-10% επί του μισθού σου. Βασιζόμαστε στην έρευνα μας, για να διαμορφώσουμε το ποσοστό της αύξησης.
4. Πάμε για meeting
- Ζητάς συνάντηση, ένας προς έναν.
- Ποτέ η συνάντηση δεν γίνεται σε οποιονδήποτε χώρο εκτός του γραφείου του προϊσταμένου.
- Η συνάντηση προγραμματίζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν, γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρή και χρειάζεσαι χρόνο για να κάνεις τη διαπραγμάτευση σου.
5. Προετοιμασία
- Μην προβάρεις τα λόγια σου στον καθρέφτη, μη φορέσεις κουστούμι. Σε αυτή την συνάντηση τίποτα επιτηδευμένο δεν θα βοηθήσει. Είμαστε ο εαυτός μας και τα επιτεύγματα μας.
- Απόλυτη σοβαρότητα: Ναι, την ίδια στιγμή όμως, ο προϊστάμενος σου θέλει να δει και να ακούσει την πιο σοβαρή εκδοχή σου.
- Φτιάξε ένα σενάριο: Μπορεί να έχεις bullet points με όλα τα επιχειρήματα σου, μπορεί να θέλεις να προβάρεις κάθε λέξη, ό,τι σε φέρει πιο κοντά στον στόχο.
6. Ετοιμαστείτε για ερωτήσεις
- Απαντήσεις και διαπραγμάτευση: Ο διευθυντής σου μπορεί να ζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες για όσα έχεις πετύχει, ή για όσα έχεις ερευνήσει σχετικά με τους μισθούς. Προετοιμάσου για ανάλυση και έντονη συζήτηση.
- Ρώτα και εσύ: Φράσεις όπως «Μπορείτε να μου πείτε περισσότερα για…» ή «Αυτό που καταλαβαίνω είναι…» δημιουργούν χώρο για κατανόηση.
7. Ευχαριστείς τον διευθυντή σου, ό,τι κι αν συνέβη
- Κλείσιμο της συνάντησης: Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, λες «ευχαριστώ» στον προϊστάμενο. Ό,τι έχει προηγηθεί δεν ήταν μια «μάχη», άλλα ένας γόνιμος διάλογος για το μέλλον σου στη συγκεκριμένη εταιρεία.
- Κάνε follow-up: Με ευγένεια και αποφασιστικότητα, ρωτάς ξανά, μετά το πέρας μιας χρονικής περιόδου (τουλάχιστον ένα μήνα αργότερα), πως εξελίσσεται το αίτημα σου.
- Άκυρο: Σε περίπτωση που η διαδικασία του αιτήματος της αύξησης, καταλήγει σε απόρριψη ή σε έγκριση ενός μέρους αυτού που είχες αιτηθεί, αξιολογείς όλη τη διαδικασία από την αρχή, και έπειτα ερευνάς εκ νέου, το αν θα μπορούσες να εξασφαλίσεις καλύτερη αμοιβή, σε άλλη εταιρεία.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.