Μενού
Κλιματική αλλαγή
Κλιματική αλλαγή | Unsplash
  • Α-
  • Α+

Το 2023 κατέρριψε το ρεκόρ του θερμότερου έτους με τεράστια διαφορά, παρέχοντας ακόμα μία απόδειξη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ο πλανήτης ήταν κατά 1,48°C θερμότερος το 2023, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τη μαζική καύση ορυκτών καυσίμων που πυροδότησε την κλιματική κρίση. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ κοντά στον στόχο του 1,5 για τη θερμοκρασία που έθεσαν οι χώρες στο Παρίσι το 2015, αν και η παγκόσμια θερμοκρασία θα πρέπει να είναι σταθερά πάνω από 1,5°C για να θεωρηθεί ότι ο στόχος έχει παραβιαστεί.

Οι επιστήμονες της Υπηρεσίας Κοπέρνικος για την Κλιματική Αλλαγή (CCCS) της ΕΕ δήλωσαν ότι είναι πιθανό το όριο του 1,5°C να ξεπεραστεί για πρώτη φορά μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Το 2023 η μέση θερμοκρασία ήταν 0,17 υψηλότερη από το 2016, το προηγούμενο έτος ρεκόρ, σηματοδοτώντας μια πολύ μεγάλη αύξηση από κλιματική άποψη. Η κύρια αιτία αυτής της αυξημένης παγκόσμιας θέρμανσης ήταν οι συνεχιζόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σημείωσαν ρεκόρ, υποβοηθούμενες από την επιστροφή του φυσικού κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε καύσωνες, πλημμύρες και πυρκαγιές, προκαλώντας ζημιές σε ζωές και βιοποριστικά μέσα σε όλο τον κόσμο. Η ανάλυση έδειξε ότι ορισμένα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, θα ήταν πρακτικά αδύνατα χωρίς την ανθρωπογενή θέρμανση του πλανήτη.

Τα στοιχεία του CCCS έδειξαν, επίσης, ότι το 2023 ήταν το πρώτο έτος όπου κάθε μέρα η θερμοκρασία ήταν τουλάχιστον έναν βαθμό θερμότερη από το προβιομηχανικό ρεκόρ του 1850-1900. Σχεδόν οι μισές ημέρες ήταν κατά 1,5°C θερμότερες και, για πρώτη φορά, δύο ημέρες ήταν θερμότερες κατά περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου. 

Ο Carlo Buontempo, διευθυντής του CCCS, δήλωσε πως «τα ακραία φαινόμενα που παρατηρήσαμε τους τελευταίους μήνες αποτελούν μια δραματική μαρτυρία για το πόσο μακριά βρισκόμαστε πλέον από το κλίμα στο οποίο αναπτύχθηκε ο πολιτισμός μας». 

Σημείωσε πως για να μπορέσει να υπάρξει κάποια παρέμβαση, θα πρέπει ο πλανήτης να σταματήσει την καύση άνθρακα.

«Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του 2023 πιθανότατα ξεπερνούν εκείνες οποιασδήποτε περιόδου των τελευταίων τουλάχιστον 100.000 ετών» σημείωσε, με τη σειρά της, η Samantha Burgess, η αναπληρώτρια διευθύντρια του CCCS. 

Το CCCS υπογράμμισε μια σειρά από «αξιοσημείωτα» γεγονότα το 2023, όπως οι τεράστιες πυρκαγιές στον Καναδά, που συνέβαλαν στην αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από πυρκαγιές κατά 30%, και οι πρωτοφανείς θερμοκρασίες των ωκεανών, που προκάλεσαν θαλάσσια κύματα καύσωνα σε πολλές περιοχές. Οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής κατέρρευσαν, επίσης, σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA