ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
16/07/2022 22:50

Ανταρκτική: Παράδοξο φαινόμενο έκανε τον ουρανό ροζ!

Μία ηφαιστειακή έκρηξη περίπου 7.000 χιλιόμετρα μακριά, κατάφερε να «ντύσει» τον ουρανό... ροζ στην Ανταρκτική παρουσιάζοντας ένα εντυπωσιακό θέαμα - Πώς εξηγούν οι ειδικοί το παράδοξο αυτό φαινόμενο

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ανταρκτική: Παράδοξο φαινόμενο έκανε τον ουρανό ροζ!
Πηγή: Associated Press / YouTube
Ανάγνωση:

Στα ροζ έχει «ντυθεί» τις τελευταίες ημέρες η Ανταρκτική λόγω ενός ασυνήθιστου φαινομένου που προκαλεί η σκόνη από την έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται σε σωματίδια που συσσωρεύτηκαν στην ατμόσφαιρα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα τον Ιανουάριο. Οι επιστήμονες που μελετούν την παγωμένη ήπειρο έσπευσαν να απαθανατίσουν το εντυπωσιακό θέαμα.

«Συνήθως η Ανταρκτική είναι διαρκώς σκοτεινή κατά τα μέσα του χειμώνα, με εξαίρεση το «ναυτικό λυκόφως» που εμφανίζεται το μεσημέρι» δήλωσε στον Guardian ο Στούαρτ Σο του Ινστιτούτου Ανταρκτική της Νέας Ζηλανδίας. «Φέτος αρπάξαμε τα μπουφάν και βγήκαμε έξω με τις κάμερες μας για να δούμε τα φοβερά χρώματα» πρόσθεσε.«Είτε το πιστεύετε είτε όχι, δεν έχω επεξεργαστεί τα χρώματα των εικόνων, είναι λίγο-πολύ όπως τα είδαμε».

Δορυφορικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι στον ουρανό της Ανταρκτικής παραμένει μεγάλη ποσότητα σωματιδίων από την έκρηξη στον Ειρηνικό, τα οποία ανακλούν το φως του ήλιου που βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα. Αν και η Ανταρκτική απέχει περίπου 7.000 χιλιόμετρα από την Τόνγκα, «μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό», τόνισε ο Τζόρντι Χέντριξ, επιστημονικός σύμβουλος στο Ινστιτούτο Ανταρκτικής Νέας Ζηλανδίας. «Μεγάλο μέρος της επιστημονικής μας δουλειάς αποσκοπεί στην κατανόηση της δυναμικής της ατμόσφαιρας, του ωκεανού, των οικοσυστημάτων αλλά και στην καλύτερη κατανόηση της συνδεσιμότητας μεταξύ της Ανταρκτικής, της Νέας Ζηλανδίας και του ευρύτερου κόσμου» κατέληξε.

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΤΟΝΓΚΑ ΟΥΡΑΝΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ