Μενού
alpeis - xionodromiko kentro
Χιονοδρομικό κέντρο στις Άλπεις | AP
  • Α-
  • Α+

Έντονο προβληματισμό στη Γαλλία και την Ελβετία προκάλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και η περιορισμένη χιονόπτωση, που σημειώθηκαν στις δύο χώρες με την αρχή του έτους, οδήγησε σε προσωρινό «λουκέτο» δημοφιλών χιονοδρομικών κέντρων. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γαλλίας οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στη χώρα ήταν οι υψηλότερες στη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια.

Το μεγαλύτερο πλήγμα από τη μεταβολή της θερμοκρασίας το δέχθηκαν οι βόρειες Άλπεις και τα γαλλικά Πυρηναία και τα χιονοδομικά τους κέντρα, τα οποία αφού άνοιξαν για ένα μήνα, αναγκάστηκαν να κλείσουν μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση. Ένα από τα τελευταία που έκλεισαν ήταν το Ax 3 Domaines, κοντά στα σύνορα της Γαλλίας με την Ανδόρα, το οποίο έκλεισε το Σάββατο μετά από μόλις λίγες εβδομάδες.

Μάλιστα, το Le Gets και το Morzine, μέρος της δημοφιλούς περιοχής Portes de Soleil, έχουν προς το παρόν μόνο δύο πίστες ανοιχτές. «Υπήρξε ένα καλό ξεκίνημα της σεζόν με ένα κύμα ψύχους στα μέσα Δεκεμβρίου, το οποίο παρείχε λίγο χιόνι σχεδόν σε όλους», δήλωσε ο Laurent Reynaud της Domaines Skiables de France, η οποία εκπροσωπεί τα χιονοδρομικά κέντρα και τους φορείς εκμετάλλευσης αναβατήρων.

Στο Adelboden της Ελβετίας, το οποίο το Σάββατο φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο σκι, αναγκάστηκε φέτος να διεξάγει τον αγώνα σε 100% τεχνητό χιόνι. Το ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο Splugen-Tambo δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι κλείνει «μέχρι νεωτέρας». «Δυστυχώς, λόγω της έλλειψης χιονιού, των ισχυρών βροχοπτώσεων και των υψηλών θερμοκρασιών, πρέπει να κλείσουμε το χιονοδρομικό μας κέντρο από τις 2 Ιανουαρίου 2023, μέχρι νεωτέρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Στις αρχές του 2023 καταρρίφθηκαν τα ρεκόρ θερμοκρασίας του Ιανουαρίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο, μάλιστα, για ακατανόητο γεγονός