Μενού
thalassa-920
Θάλασσα | Shutterstock
 • Α-
 • Α+

Οι ωκεανοί καλύπτουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της Γης αλλά η εξερεύνηση τους έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια. Και μπορεί οι άνθρωποι να μετακινούνται με κάθε λογής μέσα στις θάλασσες για εκατοντάδες χρόνια, αλλά έχουμε δει μόλις το 5%. Υπάρχουν πολλά σκοτεινά μέρη και ανεξερεύνητα σημεία που δεν έχουν δει ακόμα οι επιστήμονες.

Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο εξερευνούμε τους ωκεανούς τόσο διαπιστώνουμε πως ξέρουμε πολύ λίγα για το περιβάλλον στα βάθη της θάλασσας. Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν φαινόμενα και πλάσματα που δεν μπορούν να κατανοήσουν. Αεροπλάνα και καράβια που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς και δεν βρέθηκαν ποτέ, απόκοσμοι ήχοι που κανείς δεν ξέρει από που προέρχονται συνθέτουν εν μέρει το σκηνικό στα βάθη των ωκεανών.

Το περιβάλλον στα βάθη των ωκεανών είναι σαν... εξωγήινο μπροστά σε αυτό που επικρατεί πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας αφού δύσκολα κατανοείται και οι ομοιότητες μεταξύ των δύο είναι ελάχιστες. Μόλις πρόσφατα η τεχνολογία προχώρησε προκειμένου οι επιστήμονες να εξερευνήσουν με λεπτομέρεια τα βάθη των ωκεανών. Μέχρι να δώσουν σαφείς απαντήσεις, τα παρακάτω μυστήρια παραμένουν άλυτα. 

 • 10
  puramida

  Η «Ατλαντίδα» της Κούβας

  Πυραμίδες γιγαντιαίων διαστάσεων, ναός με τρία επίπεδα, κτίσματα ύψους σαράντα μέτρων, σφίγγες και πολλά άλλα ευρήματα βρίσκονται στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Σαν Αντόνιο στα δυτικά της Κούβας. Υπολείμματα από πέντε κυκλικά κανάλια που συνδέονται με γέφυρες παραπέμπουν ευθέως στα όσα γράφει ο Πλάτων στον «Τίμαιο»: στην Ατλαντίδα!

  Πρόκειται για μια υποθαλάσσια πόλη η οποία ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ τη δεκαετία του '60 και συγκεκριμένα από ένα πυρηνικό υποβρύχιο. Η περιοχή φωτογραφήθηκε, κηρύχτηκε ως απαγορευμένη ζώνη και από τότε... σιωπή. 

  Το 2001 η ωκεανογράφος Paulina Zalitski και ο σύζυγός της Paul Weinzweig, ιδιοκτήτες της εταιρείας Advanced Communications Digital με έδρα τον Καναδά, επελέγησαν από τον Φιντέλ Κάστρο να ερευνήσουν το βυθό της Κούβας με το υπερσύγχρονο ερευνητικό σκάφος «Ulises».

  Το όχημα- ρομπότ ROV του ζεύγους κατέγραψε απίστευτες εικόνες σε βάθος 183 μέτρων από πέτρινες κατασκευές που είχαν συμμετρική διάταξη και παρουσίαζαν αδιαμφισβήτητες ομοιότητες με ένα πλήρες αστικό συγκρότημα! Το σκάφος συνέλεξε πετρώματα που αποδείχθηκε ότι ήταν γρανίτης και υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση. Τα κτίσματα της πόλης είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα και χρονολογήθηκαν ως 6.000 ετών, δηλαδή περίπου 1.500 χρόνια πριν από την κατασκευή των μεγάλων πυραμίδων της Αιγύπτου. Πάνω στις πέτρες βρέθηκαν χαραγμένα γράμματα, γεγονός που παραπέμπει σε γραπτό λόγο!

  Η υποβρύχια πόλη παραμένει ένα μυστήριο το πώς βρέθηκε εκεί αφού βρίσκεται περίπου 701 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας τη στιγμή που οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει 121 μέτρα από τότε που οι άνθρωποι περπάτησαν για πρώτη φορά στη Γη.

  Από το 2001 η πόλη ερευνάται και οι επιστήμονες έχουν εικόνες από σόναρ. Παράλληλα, σε έκθεσή του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κούβας αναφέρει ότι πολλά ευρήματα έχουν ομοιότητες με των Μάγια και των Yucatecos που ο θρύλος λέει ότι κατοικούσαν σε ένα νησί που βυθίστηκε στον ωκεανό.

 • 9
  fidi

  Leptocephalus Giganteus: Το γιγαντιαίο φίδι της θάλασσας 

  Μπορεί αυτές οι ιστορίες για τα αρχαία φίδια της θάλασσας να είναι αληθινές; Αν είναι τότε οι επιστήμονες θα απαντήσουν πως πρόκειται για γιγαντιαία χέλια. Στις 31 Ιανουαρίου του 1930, ένα ερευνητικό πλοίο με σημαία Δανίας εντόπισε την προνύμφη ενός χελιού μήκους ενός μέτρου και 82 εκατοστών στις ακτές της Νότιας Αφρικής. Η ανακάλυψη θεωρήθηκε σημαντική αφού ένα κοινό χέλι έχει προνύμφη μερικών εκατοστών και σε πλήρη ανάπτυξη έχει μήκος 1,20 μέτρα. Με βάση τους υπολογισμούς, το συγκεκριμένο χέλι στην ενηλικίωση του θα είχε μήκος 21,9 μέτρα! Δυστυχώς το γιγάντιο χέλι χάθηκε στη θάλασσα και οι επιστήμονες ακόμα περιμένουν την εμφάνιση με την ενήλικη εκδοχή του.

 • 8
  karxarias

  Μεγαλόδοντας

  Πρόκειται για εξαφανισμένο είδος καρχαρία που έφθανε σε μήκος μεγαλύτερο των 16 μέτρων και βάρος από 30 μέχρι 100 τόνους. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως έζησε πριν από 23 εκατομμύρια χρόνια και εξαφανίστηκε πριν από 2,6. Όμως μήπως ο μεγαλόδοντας δεν έχει εξαφανιστεί τελείως; Πριν από μερικά χρόνια επιστήμονες από την Ιαπωνία απαθανάτισαν ένα μυστηριώδες πλάσμα που μοιάζει εκπληκτικά με τον μεγαλόδοντα.

 • 7
  trigono-bermoudon

  Τρίγωνο των Βερμούδων

  Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά μυστήρια των ωκεανών. Από το 1918, 75 αεροπλάνα έχουν εξαφανιστεί και εκατοντάδες πλοία δεν έχουν βρεθεί ποτέ στο τρίγωνο που σχηματίζεται μετά των Βερμούδων, του Πουέρτο Ρίκο και της Φλόριντα. Το Τρίγωνο των Βερμούδων ή αλλιώς το Τρίγωνο του Διαβόλου αποτελεί ένα μυστήριο από τα χρόνια του Χριστόφορου Κολόμβου αφού και αυτός είχε γράψει στο ημερολόγιο του για παράξενα φώτα που είχε δει μέσα στη θάλασσα στη συγκεκριμένη περιοχή. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το τι ακριβώς συμβαίνει στο Τρίγωνο των Βερμούδων με κάποιους να ισχυρίζονται ότι είναι ένα καταραμένο σημείο του ωκεανού, ότι δημιουργούνται ρουφήχτρες απ' όπου και βγαίνουν καπνοί και εκδηλώνονται σφοδρές καταιγίδες.

 • 6

  Οι ανεξήγητοι ήχοι στα βάθη των ωκεανών

  Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν από που προέρχονται αρκετοί από τους ήχους που ακούγονται στους ωκεανούς. Ένας που ονομάζεται «upsweep» δεν έχει εξηγηθεί ακόμα παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες τον άκουσαν για πρώτη φορά το 1991. Για την ιστορία, ο συγκεκριμένος ήχος ακούγεται το φθινόπωρο και την άνοιξη.

  Υπάρχει επίσης και ο «Τζούλια» που εντοπίστηκε το 1999. Ονομάστηκε έτσι επειδή ακούγεται σαν κάποιος να φωνάζει στα... βάθη του ωκεανού το συγκεκριμένο όνομα για 15 συνεχόμενα δευτερόλεπτα.

  Ακόμα ένας είναι ο «Bloop». Πρόκειται για έναν ήχο πολύ δυνατό που άκουσαν οι επιστήμονες σε πολύ χαμηλή συχνότητα. Εικάζεται πως βγαίνει από ένα γιγάντιο πλάσμα, ωστόσο υπάρχει και η θεωρία πως προέκυψε από την καταστροφή ενός παγόβουνου. Όμως κανείς δεν είναι σίγουρος.

 • 5
  futa

  Φωτοσύνθεση χωρίς... ήλιο

  Γνωρίζουμε πως η φωτοσύνθεση γίνεται από τα φυτά που παράγουν το φαγητό τους από τον ήλιο, με τη βοήθεια επίσης του νερού και του διοξειδίου του άνθρακα. Πώς κάνουν, όμως, φωτοσύνθεση τα φυτά στα βάθη των ωκεανών; Το 2005 οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα φυτά σε βάθος 2,5 χιλιομέτρων μπορούν και φωτοσυνθέτουν ενώ βρέθηκαν και βακτήρια που το αποδεικνύουν. Πώς όμως φθάνει το φως στα βάθη των ωκεανών και φωτοσυνθέτουν τα φυτά; Οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμα εξήγηση.

 • 4
  medouses

  Η... αθάνατη μέδουσα

  Μπορεί η μέδουσα με την επιστημονική ονομασία «Turritopsis Dohrnii» να κρύβει στο μυστικό της αθανασίας; Ανακαλύφθηκε το 1883 στη Μεσόγειο και έχει διαπιστωθεί πως οι περισσότερες μέδουσες του είδους ζουν και στη συνέχεια πεθαίνουν σαν όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Όμως οι επιστήμονες βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν διαπίστωσαν πως το συγκεκριμένο είδος μέδουσας έχει μια μοναδική ικανότητα: κάθε φορά που νιώθει ότι κινδυνεύει, λιμοκτονεί ή τραυματίζεται σοβαρά, μπορεί να μετατραπεί σε νεογέννητο! Μάλιστα, μπορεί να το κάνει όποτε θελήσει αρκεί να βρεθεί σε δυσμενείς συνθήκες. Η μέδουσα αυτού του είδους αναγεννά πλήρως τα κύτταρα της και ουσιαστικά είναι σαν να γεννήθηκε ξανά. Πώς το κάνει; 

 • 3
  thalassa

  Οι... εξωγήινοι της Βαλτικής

  Ήταν τον Ιούνιο του 2011 όταν ο Σουηδός ερευνητής Peter Lindberg και η ομάδα του Ocean X, ανακάλυψαν μια περίεργη κατασκευή στον πάτο της Βαλτικής. Το μήκος της είναι 64 μέτρα και έχει ύψος 8 μέτρα ενώ βρέθηκε σε βάθος 90 μέτρων. Η σιδερένια της όψη και τα περίεργα σκαλιστά σχέδια θύμησε σε πολλούς UFO, ενώ άλλοι λένε πως πρόκειται για απομεινάρια κάποιας παλαιότερης πόλης.

  Οι Σουηδοί ερευνητές υποστήριξαν πως η «ανωμαλία» στον πάτο της θάλασσας είναι ένα σκαλιστό έργο από την Εποχή των Παγετώνων. Παρ' όλα αυτά, πολλοί δεν πείστηκαν, όπως και οι Ocean X που ισχυρίζονται ότι ο τεχνολογικός τους εξοπλισμός και όλα τους τα εργαλεία σταμάτησαν να λειτουργούν όταν βρέθηκαν σε απόσταση 48 μέτρων από το μυστηριώδες αντικείμενο.

 • 2
  upobruxio

  Το μυστήριο με τα εξαφανισμένα υποβρύχια

  Έχουν περάσει πέντε δεκαετίες κι ακόμα δεν έχει βρεθεί επιστημονική εξήγηση για τα τέσσερα υποβρύχια διαφορετικών χωρών που εξαφανίστηκαν υπό μυστήριες συνθήκες το 1968. Το αμερικανικό USS Scorpion, το INS Darak από το Ισραήλ, το γαλλικό Minerve και το σοβιετικό K-129 εξαφανίστηκαν χωρίς εξήγηση, αν και υπήρξαν πολλές θεωρίες για πυρηνικούς πυραύλους που τα κατέστρεψαν καθώς επίσης και επιθέσεις σοβιετικών σε μυστικούς πράκτορες που ήταν μέσα στα υποβρύχια.

  To Darak και το Minerve εξαφανίστηκαν με μόλις δύο μέρες διαφορά στη Μεσόγειο. Το Dakar βρέθηκε 31 χρόνια μετά το συμβάν στον πυθμένα της θάλασσας, κοντά στην Κύπρο, ενώ ένα μέρος του K-129 περισυλλέχθηκε το 1974. Η εξαφάνιση του Minerve ήταν ιδιαίτερα αινιγματική μιας και συνέβη μόλις 25 μίλια από το λιμάνι αφετηρίας και μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί.

 • 1
  thalassa1

  Υδροθερμική ανάβλυση, η δημιουργία της ζωής;

  Πρόκειται για τρύπες στον πάτο των ωκεανών από τις οποίες βγαίνουν μαύροι καπνοί. Οι συγκεκριμένοι μαύροι καπνοί είναι θερμά νερά που προέρχονται από το εσωτερικό της Γης. Πρόσφατα οι επιστήμονες ανακάλυψαν στον Αρκτικό Κύκλο υδροθερμική ανάβλυση σε πολλά σημεία. Οι ατμοί από τις τρύπες έφθαναν μέχρι και τους 298 βαθμούς Κελσίου. Οι οπές στον ωκεανό εμφανίζονται στα σημεία όπου τέμνονται οι τεκτονικές πλάκες και το νερό που αναβλύζει είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και πολύ ζεστό.

  Διαπιστώθηκε πως στην Αρκτική, οι οπές καλύπτονται από λευκά βακτήρια που ευδοκιμούν στα ζεστά νερά και τρέφονται από τα μέταλλα. Τα συγκεκριμένα βακτήρια έχουν βρεθεί και απολιθωμένα που χρονολογούνται πριν από 1,43 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτή η ανακάλυψη ενθουσίασε τους επιστήμονες που πλέον αναζητούν αν η αρχή της δημιουργίας της ζωής ήρθε από τους ωκεανούς.