Μενού
kaysonas - kairos
Καύσωνας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Αυξημένες θερμοκρασίες αναμένονται και φέτος, καθώς η επιστροφή του κλιματικού φαινομένου «Ελ Νίνιο» θα προκαλέσει πρωτοφανή κύματα καύσωνα στον πλανήτη. Τον «κώδωνα του κινδύνου» σχετικά με το κλιματικό φαινόμενο κρουούν, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, οι επιστήμονες οι οποίοι εκτιμούν, χωρίς να προσδιορίσουν την ακριβή εποχή και ημερομηνία, ότι θα «επιστρέψει» αργότερα το 2023 επιδεινώνοντας έτσι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και καθιστώντας πολύ πιθανό να αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Τα δεδομένα για τη φετινή χρονιά δεν είναι και τόσο «θετικά», καθώς το 2023 αναμένεται να είναι πιο «θερμό» σε σχέση με το 2022, το οποίο παγκόσμια σύνολα δεδομένων κατατάσσουν ως το πέμπτο ή το έκτο θερμότερο έτος, που έχει καταγραφεί στα χρονικά της ανθρώπινης ιστορίας. Το κλιματικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο» εμφανίζεται, συνήθως, κατά τη διάρκεια του χειμώνα του βορείου ημισφαίριου και η θερμαντική του επίδραση χρειάζεται μήνες για να γίνει αισθητή, πράγμα που σημαίνει ότι το 2024 ενδέχεται να σημειωθεί νέο παγκόσμιο «ρεκόρ» θερμοκρασίας.

Η θερμοκρασία σήμερα και οι επιπτώσεις στην αύξησή της

Τα αέρια του θερμοκηπίου, που εκπέμπονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, έχουν αυξήσει τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά περίπου 1,2 C μέχρι σήμερα. Τα αποτελέσματα της αύξησης είχε καταστροφικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, γεγονός που αποτυπώθηκε τόσο από τους καύσωνες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έως τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν και τη Νιγηρία. «Είναι πολύ πιθανό ότι το επόμενο μεγάλο Ελ Νίνιο να οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου», δήλωσε ο καθηγητής Άνταμ Σκάιφ, επικεφαλής των μακροπρόθεσμων προβλέψεων στο βρετανικό Μετεωρολογικό Γραφείο.

«Γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις των φαινομένων Ελ Νίνιο θα γίνουν ισχυρότερες και πρέπει να το προσθέσουμε αυτό στις επιπτώσεις της ίδιας της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς», είπε. «Αν βάλεις αυτά τα δύο πράγματα μαζί, είναι πιθανό να δούμε πρωτοφανείς καύσωνες κατά τη διάρκεια του επόμενου Ελ Νίνιο».

Οι επιπτώσεις του κύκλου Ελ Νίνιο-Λα Νίνια θα μπορούσαν να παρατηρηθούν σε πολλές περιοχές του κόσμου, δήλωσε ο Σκάιφ. «Η επιστήμη μπορεί πλέον να μας πει πότε αυτά τα πράγματα έρχονται μήνες πριν. Επομένως, πρέπει πραγματικά να το χρησιμοποιήσουμε και να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, από την ετοιμότητα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης μέχρι το ποιες καλλιέργειες θα φυτέψουμε».

Οι προβλέψεις για το 2024

Τα νέα για τις θερμοκρασίες μέσα στο 2024 δεν είναι και τόσο θετικά, με τον καθηγητή Τζέιμς Χάνσεν του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, και τους συνεργάτες να υπογραμμίζουν ότι η επόμενη χρονιά ενδέχεται να είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. «Είναι απίθανο η τρέχουσα Λα Νίνα να συνεχιστεί για τέταρτο έτος. Ακόμη και μια μικρή καθυστέρηση του Ελ Νίνιο θα πρέπει να είναι αρκετή για ρεκόρ παγκόσμιας θερμοκρασίας», αναφέρουν οι ειδικοί για τα καιρικά φαινόμενα.

Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κίνα, η οποία εμποδίζει τον ήλιο, αυξάνει επίσης τη υπερθέρμανση, είπε. Ενώ το Ελ Νίνιο θα μπορούσε να προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα, ο βαθμός της έξαρσης ήταν υπό συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων. Ο καθηγητής Μπιλ Μαγκουάιρ, από το University College του Λονδίνου, δήλωσε: «Όταν το Ελ Νίνιο φτάσει, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον πλανήτη μας το 2021 και το 2022 θα είναι μηδενικής σημασίας μπροστά του».

Ενώ ο καθηγητής Τιμ Πάλμερ, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Η συσχέτιση μεταξύ των ακραίων καιρικών φαινομένων και της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας δεν είναι τόσο ισχυρή αλλά οι θερμοδυναμικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα δημιουργήσουν τις ανωμαλίες που έχουμε από ένα έτος Ελ Νίνιο μόλις τόσο πιο ακραίο».

Τα αποτελέσματα της κλιματικής μοντελοποίησης που εκδόθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου από το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας έδειξαν ότι η χώρα θα μπορούσε να μεταβεί από τρία χρόνια βροχοπτώσεων πάνω από το μέσο όρο, σε μια από τις θερμότερες και ξηρότερες περιόδους που έχουν καταγραφεί ποτέ, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών καύσωνων, ξηρασίας και πυρκαγιών. Τον Δεκέμβριο, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ αξιολόγησε τις πιθανότητες σχηματισμού ενός Ελ Νίνιο μέχρι τον Αύγουστο-Οκτώβριο σε 66%. Η κλίμακα του πιθανού Ελ Νίνιο είναι ακόμα ασαφής.

Οι προβλέψεις για το «χτύπημα» του Ελ Νίνιο

Ο καθηγητής Άντι Τέρνερ, από το Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Πολλά μοντέλα εποχικών προβλέψεων υποδηλώνουν την άφιξη μέτριων συνθηκών Ελ Νίνιο από το καλοκαίρι του 2023». Η εικόνα θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρη μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Τα φαινόμενα Ελ Νίνιο-Λα Νίνια είναι η μεγαλύτερη αιτία των ετήσιων διαφορών στον καιρό σε πολλές περιοχές.

Στα έτη της Λα Νίνα, οι άνεμοι από ανατολικά προς δυτικά στον Ειρηνικό είναι ισχυρότεροι, ωθώντας τα θερμά επιφανειακά ύδατα προς τα δυτικά και αντλώντας βαθύτερα, πιο δροσερά νερά στα ανατολικά. Τα φαινόμενα του Ελ Νίνιο συμβαίνουν όταν οι άνεμοι εξασθενούν, επιτρέποντας στα θερμά νερά να εξαπλωθούν προς τα ανατολικά, καταπνίγοντας τα ψυχρότερα νερά και οδηγώντας σε άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Τα έθνη που συνορεύουν με τον δυτικό Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας και της Αυστραλίας, αντιμετωπίζουν θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες.