Μενού
alki
Άλκη | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

«Τζακ ποτ» χαρακτήρισε το εύρημά του ο Derek Burgoyne, ένας νεαρός άνδρας ο οποίος περιφέρεται σε βάλτους, δάση και τα ανοιχτά χωράφια του ανατολικού Καναδά, για να βρει ένα «τρόπαιο», όπως χαρακτηρίζει τα πεσμένα κέρατα μίας άλκης. Ο άνδρας βρισκόταν εκείνη τη στιγμή, που εντόπισε το «τρόπαιό», του σε ένα απομακρυσμένο μέρος του Νιου Μπρούνσβικ, μία απομακρυσμένη επαρχία του Καναδά, όπου με τη χρήση του drone εκτελούσε κάποιες δουλειές που ήταν άσχετες με το «θαύμα της φύσης», το οποίο και που κατάφερε να καταγράψει.

Την ώρα που ο ίδιος μετρούσε σφενδάμια και σημύδες, παραδοσιακά φυτά που μπορεί να βρει κανείς σε περιοχές της Βορείου Αμερικής, αλλά και της Ευρασίας γενικότερα, διαπίστωσε ότι υπάρχουν τρεις σκοτεινές μορφές στο λευκό τοπίο της περιοχής. Ήταν τρεις άλκες, που είχαν ξαπλώσει σε ένα ξέφωτο. Τα ζώα ταράχτηκαν με τον ήχο που έβγαζε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος από πάνω τους και «διαλύθηκαν». Τότε ο Burgoyne αποφάσισε να ακολουθήσει μέσω του drone μία από αυτές, η οποία είχε ακόμα τα κέρατά της.

Πριν απομακρυνθεί, η άλκη άρχισε να κουνάει το ογκώδες σώμα της, αποτινάσσοντας το χιόνι που είχε κολλήσει στο τρίχωμά της. Την ώρα που κουνούσε το κορμί της, η δύναμη, με την οποία το έκανε, οδήγησε στο να «αποβάλλει» τα τεράστια κέρατά της, μία εξαιρετικά σπάνια και συναρπαστική στιγμή, που κατάφερε να καταγράψει και η κάμερα του άνδρα. «Έχω ξαναδεί ελάφια να αποβάλλουν τα κέρατά τους στο παρελθόν, αλλά αυτό ήταν άλλου επιπέδου αλλαγή», δήλωσε στον Guardian, προσθέτοντας: «Αυτό είναι ένα είδος λαχείου σε ό,τι αφορά στη φωτογράφιση της άγριας ζωής».

Οι αλλαγές που βιώνει η άλκη

Ένα πανύψηλο οπληφόρο ζώο κοινό σε όλες τις βορειοανατολικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής, η άλκη αλλάζει όταν μπαίνει ο χειμώνας και η τροφή λιγοστεύει. Για εξοικονόμηση ενέργειας, τα μεγαλύτερα αρσενικά χάνουν φυσιολογικά τα κέρατά τους όταν πέφτουν οι θερμοκρασίες και την άνοιξη αναπτύσσουν ένα νέο ζευγάρι. Όταν το χιόνι υποχωρεί, συνήθως εντοπίζονται τα κέρατα που έχουν πέσει στο δάσος. Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, ένας τάρανδος στην Αλάσκα έγινε διεθνές πρωτοσέλιδο, αφού η αποβολή των κεράτων του καταγράφηκε από μια κάμερα κουδουνιού.

Όμως το υλικό του Burgoyne έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τον δασολόγο, ο οποίος ψάχνει τα δάση για πεσμένα κέρατα στο πλαίσιο μιας ολοένα και πιο δημοφιλούς - και προσοδοφόρας - ενασχόλησης τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στον Καναδά. Για ορισμένους, η δραστηριότητα αυτή έχει γίνει μια ξέφρενη αναζήτηση για κέρατα, που μπορεί να αποφέρει στους τυχερούς «συλλέκτες», χιλιάδες δολάρια, αλλά ο Burgoyne δήλωσε ότι το κάνει απλά για την... ηρεμία του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA