Μενού
mob-medoysa
Μωβ μέδουσα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Νωρίτερα έκαναν την εμφάνισή τους φέτος στις παραλίες οι μωβ μέδουσες, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Οι μωβ μέδουσες έχουν θεαθεί ήδη σε αρκετά νησιά του Ιονίου πελάγους, στους Παξούς, στην Κέρκυρα, στην Αττική και στη νότια Πελοπόννησο.

Μάλιστα, οι πολίτες μπορούν είτε να δηλώνουν ότι εντόπισαν κάπου μωβ μέδουσα είτε να ενημερώνονται για το πού έχουν εντοπιστεί στον χάρτη του iNaturalist.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εμφάνισή τους πριν το καλοκαίρι οφείλεται στις ήδη υψηλές θερμοκρασίες. Ο Δρόσος Κουτσούμπας, καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας-ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανέφερε στην ΕΡΤ3:

«Οι μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν φέτος νωρίς, καθώς συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους, όταν είναι πιο υψηλές οι θερμοκρασίες, αλλά βλέπουμε το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής. Βλέπετε τι γίνεται στη Δυτική Μεσόγειο, όπου σε κάποιες περιοχές έχουμε θερμοκρασίες, ασύλληπτες για την εποχή και έτσι πιο υψηλές θερμοκρασίες των νερών. Έχουμε κάποιες αναφορές για εμφάνισή τους σε σημεία των Ιονίων νήσων, Κέρκυρα, Παξούς, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι σε συγκεκριμένο σημείο, ούτε ότι έχουμε έξαρση του φαινομένου. Μετακινούνται με τα θαλάσσια ρεύματα, επομένως αν κάνει κάποιο κυματισμό βγαίνουν έξω στην παραλία».

Σημείωσε, δε, πως «οι μέδουσες δεν εμφανίζονται πρώτη φορά στα ελληνικά νερά, απλά αυτό που είναι ανησυχητικό για την επιστημονική κοινότητα είναι η συχνότητα εμφάνισης, το ότι εμφανίζονταν σχετικά πιο μετά χρονικά».