Μενού
H Aθήνα στη δύση του ηλίου.
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

«Την Κυριακή λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, ως ισχύει σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Ως εκ τούτου οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ σε 03:00 π.μ.».

Αυτή είναι η ανακοίνωση του υπουργείου μεταφορών. Σύμφωνα με αυτή, τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Οκτωβρίου, Σάββατο προς Κυριακή όπως παραδοσιακά γίνεται, θα πρέπει όλοι μας να πάμε τον δείκτη του ρολογιού μας μία ώρα πίσω.

Όλα αυτά παρότι πριν λίγα χρόνια είχε προκύψει από την Ευρωπαϊκή Ένωση η πιθανότητα να ακυρωθεί το μέτρο για την αλλαγή ώρας και το πέρασμα σε μία σταθερή ώρα που θα έμενε αναλλοίωτη καθ'όλη τη διάρκεια του έτους.

Η απόφαση και γιατί δεν πραγματοποιήθηκε

Πιο συγκεκριμένα, ήταν το 2019 όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε υπερψηφίσει τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών ώρας. Από εκεί και πέρα κάθε κράτος-μέλος είχε τη δυνατότητα να επιλέξει εκείνο αν θα επέλεγε τη θερινή ή την χειμερινή ώρα ως επίσημη ώρα. Οι αλλαγές μάλιστα θα ξεκινούσαν από τον Μάρτιο του 2021.

Λόγω των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν από την πανδημία του κορονοϊού, η αλλαγή της ώρας πάγωσε και μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα είναι ο χρονικός ορίζοντας της τελικής κατάργησης της θερινής ώρας και κατά πόσο η κατάργηση αυτή θα αποφασιστεί και θα πραγματοποιηθεί. Ούτως ή άλλως φάνηκε ότι το συγκεκριμένο μέτρο γεννάει μία σειρά από άλλα προβλήματα.

 

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φορά που η Ελλάδα υιοθέτησε το μέτρο της αλλαγής σε θερινή και χειμερινή ώρα ήταν το 1932. Η δοκιμή απέτυχε παταγωδώς και τελικά το μέτρο εγκαταλείφθηκε για να επανέλθει τη δεκαετία του 1970 κατά τη μεγάλη ενεργειακή κρίση.

Τι θα γίνει τον Μάρτιο

Από τότε κάθε Μάρτιο και Οκτώβριο αναγκαζόμαστε να αλλάζουμε τους δείκτες των ρολογιών μας. Προς το παρόν είναι άγνωστο αν θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Το μόνο που γνωρίζουμε σίγουρα είναι πως τον Μάρτιο θα επιστρέψουμε και πάλι στη θερινή ώρα. Μέχρι να αλλάξει κάτι, λοιπόν, η αλλαγή ώρας μένει σε ισχύ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA