Μενού
Κοράλλια στον βυθό
Κοράλλια στον βυθό | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μέσα στα σκοτεινά, κρύα νερά του Αρκτικού Ωκεανού, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα παράξενο και μοναδικό κοράλλι που είναι «σχεδόν σίγουρα ένα νέο είδος», όπως εκτιμούν.

Όταν σκεφτόμαστε τα κοράλλια, μπορείτε να φανταζόμαστε υφάλους σε τροπικούς, ηλιόλουστους παραδείσους, αλλά αυτά α ασπόνδυλα είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστα και κατοικούν σε πολλά διαφορετικά οικοσυστήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως γράφει το IFL Science.

Υπάρχει ακόμη και ένας πληθυσμός κοραλλιών της Αρκτικής που βρίσκονται κατά μήκος της άκρης της υφαλοκρηπίδας, όπου οι θερμοκρασίες του νερού είναι λίγο πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Το κοράλλι που ανατρέπει τα δεδομένα

Η τελευταία ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα ερευνητών από το Nippon Foundation-Nekton Ocean Census που αυτή τη στιγμή καταγράφει τα βάθη του Αρκτικού Ωκεανού. Ξεκίνησαν από το Tromsø στη βόρεια Νορβηγία στις 3 Μαΐου και θα ολοκληρώσουν την αποστολή τους αυτή την εβδομάδα.

Τα δυνητικά νέα είδη κοραλλιών βρέθηκαν να ζουν στο μίσχο ενός κρινοειδούς, γνωστού και ως θαλάσσιου κρίνου. Η Ocean Census δημοσίευσε ένα βίντεο με τους ειδικούς της να συζητούν ενθουσιασμένοι την ανακάλυψη.

«Έχουμε δει πολύ, πολύ λίγα κοράλλια από τότε που ήμασταν εδώ στην Αρκτική. Στη σημερινή κατάδυση, είδαμε πολλά από αυτά τα κρινοειδή να αναπτύσσονται, και αυτό που βρήκαμε σε αυτό το κρινοειδές είναι ένα κοράλλι που ζει στον μίσχο του. Είναι σχεδόν σίγουρα ένα νέο είδος», εξηγεί στο βίντεο ο καθηγητής Άλεξ Ρότζερς, κύριος ερευνητής στο Ocean Census.

Ερευνώντας τον βυθό της Αρκτικής
Ερευνώντας τον βυθό της Αρκτικής | Youtube

«Αποδεικνύει τη συνεξέλιξη στη βαθιά θάλασσα αλλά και πόσο αποτελεσματικό είναι το τηλεκατευθυνόμενο όχημα [ROV]. Φέρνουμε τα δείγματα σε τόσο καλή κατάσταση που τέτοιου είδους σχέσεις διατηρούνται πραγματικά», πρόσθεσε ο Ρότζερς.

Η αποστολή είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή αυτό το περιβάλλον αντιμετωπίζει αρκετές υπαρξιακές απειλές. Μαζί με τον αντίκτυπο από την κλιματική αλλαγή, ορισμένοι από αυτούς τους μοναδικούς βιότοπους εξετάζονται για εξόρυξη βαθέων υδάτων. 

Αυτό θα συνεπαγόταν ουσιαστικά τη βυθοκόρηση του πυθμένα της θάλασσας αναζητώντας ψήγματα σπάνιων μετάλλων, όπως το λίθιο και το κοβάλτιο, προκαλώντας δυνητικά αμετάκλητη ζημιά στα εύθραυστα οικοσυστήματα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA