Μενού
Ένας από τους ελέφαντες που βρέθηκε πρόσφατα νεκρός
Ένας από τους ελέφαντες που βρέθηκε πρόσφατα νεκρός | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Η ξηρασία στο εθνικό πάρκο Hwange της Ζιμπάμπουε έγινε αιτία να πεθάνουν τουλάχιστον 160 ελέφαντες μέσα στο 2023, κυρίως μωρά, ενώ ειδικοί της άγριας ζωής φοβούνται ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να κάνει τέτοια συμβάντα μία μακάβρια καθημερινότητα.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα ζώα πέθαναν μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου του 2023 στο εθνικό πάρκο, έκτασης 14.651 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο φιλοξενεί ελέφαντες, βουβάλια, λιοντάρια, γατόπαρδους, καμηλοπαρδάλεις και άλλα είδη. Τουλάχιστον έξι άλλοι ελέφαντες ανακαλύφθηκαν πρόσφατα νεκροί έξω από το πάρκο σε ύποπτα περιστατικά λαθροθηρίας.

Εκατόμβη ελεφάντων

Η Αρχή Διαχείρισης Πάρκων & Άγριας Ζωής της Ζιμπάμπουε (Zimparks) επιβεβαίωσε τους θανάτους των ελεφάντων στο πάρκο και τους απέδωσε κυρίως στην ξηρασία. 

Ο Tinashe Farawo, εκπρόσωπος της Zimparks, δήλωσε την Τρίτη: «Κάναμε δοκιμές και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι πέθαιναν από ασιτία. Τα περισσότερα από τα ζώα πέθαιναν μεταξύ 50 και 100 μέτρων από πηγές νερού».

Οι ελέφαντες που πέθαναν ήταν κυρίως νέοι, ηλικιωμένοι ή άρρωστοι. Οι περίοδοι παρατεταμένης ανυδρίας και οι υψηλών θερμοκρασιών εντείνονται στη νότια Αφρική. Το 2023, δεν σημειώθηκε βροχόπτωση μεταξύ Φεβρουαρίου και Νοεμβρίου στο πάρκο Hwange, όπως δήλωσε ο Trevor Lane, συνιδρυτής και επικεφαλής της ομάδας περιβαλλοντικής προστασίας «Bhejane Trust».

«Σημειώθηκε έλλειψη πηγών τροφής, πολύ υψηλές θερμοκρασίες και έλλειψη νερού. Αυτό συνέβαλε σε τεράστιο άγχος καταπόνηση για τα ζώα και μπορεί να συμβεί ξανά το 2024», είπε.

Απελπισμένες προσπάθειες

Ομάδες προστασίας στο Hwange σπεύδουν τώρα να ανοίξουν περισσότερες γεωτρήσεις σε μια προσπάθεια να αραιώσουν τους πληθυσμούς των ελεφάντων σε περιοχές όπου η τροφή είναι πιο άφθονη. Εγκαθιστούν επίσης συστήματα ηλιακής ενέργειας σε υπάρχουσες γεωτρήσεις για να παρατείνουν τις ώρες άντλησης και να επωφεληθούν από την ακραία ζέστη της περιόδου που έπεται.

«Γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχουμε άλλο ένα φαινόμενο Ελ Νίνιο και μια μεγάλη ξηρασία το 2024», είπε ο Lane. «Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μετριαστεί αυτό, αλλά θα επικρατήσει απλώς η επιβίωση του ισχυρότερου. Aν υπάρξει άλλη ξηρασία, θα πρέπει να ξαναπεράσουμε το ίδιο».

Ελέφαντες στο πάρκο Hwange
Ελέφαντες στο πάρκο Hwange | Associated press

Οι ξηρασίες έχουν προκαλέσει μαζικούς θανάτους ελεφάντων στη Ζιμπάμπουε και στο παρελθόν. Το 2019, περισσότερα από 200 ζώα πέθαναν σε διάστημα δύο μηνών λόγω έλλειψης νερού. Καθώς οι συνθήκες ξηρασίας επιδεινώνονται, η επανεμφάνιση της λαθροθηρίας απειλεί επίσης τους ελέφαντες και άλλα άγρια ​​ζώα. 

Έξι νέοι θάνατοι ελεφάντων καταγράφηκαν τον Ιανουάριο του 2024 στο Gwayi, μια περιοχή λίγο έξω από το πάρκο Hwange, με οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος να τους έχουν αποδώσει σε λαθροθήρες.

Λιοντάρια στο προστατευόμενο πάρκο Hwange
Λιοντάρια στο προστατευόμενο πάρκο Hwange | Associated Press
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA