Μενού
Άγριες ιβηρικές αρκούδες
Άγριες ιβηρικές αρκούδες | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Οι πληθυσμοί της ιβηρικής καφέ αρκούδας της Ισπανίας, που κάποτε βρισκόταν υπό εξαφάνιση, έχουν ανακάμψει τόσο απότομα ώστε άρχισαν να απειλούν τους ντόπιους. Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκαν περιπολίες δασοφυλάκων που αποτρέπουν τα επικίνδυνα αρπακτικά από το να εισβάλλουν σε μικρά χωριά στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καστίλλης και του Λεόν εγκαθίδρυσε την περίπολο, η οποία αποτελείται από εννέα δασοφύλακες, για τη φύλαξη των κατοίκων και των καλλιεργειών τους στην πόλη ορυχείων Villablino και στη γύρω περιοχή, στην επαρχία Palencia, σύμφωνα με τη New York Post.

Η αποστολή τους είναι να διατηρούν τις απειλούμενες αρκούδες ασφαλείς και υγιείς, επιτρέποντας στους ανθρώπους να συνυπάρχουν μαζί τους. Εάν οι ντόπιοι εντοπίσουν μια αρκούδα, η οποία μπορεί να ζυγίζει από 330 έως 550 κιλά, με ύψος πάνω από 6,5 πόδια, τους ζητείται να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να καλέσουν την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή των δασοφυλάκων για βοήθεια.

Οι αρκούδες κλείνουν τους πολίτες στα σπίτια τους

Αν και ο πληθυσμός των ιβηρικών αρκούδων δεν έχει διαφύγει ακόμα του υπαρξιακού κινδύνου, η ταχεία ανάκαμψη είναι σίγουρα ένα καλό νέο για τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Από την άλλη όμως, προκύπτει ξανά το πρόβλημα της ύπαρξης ανθρώπων στα ενδιαιτήματά τους, που δημιουργεί προβλήματα και για τις δύο πλευρές.

Οι δασοφύλακες, οπλισμένοι με ασυρμάτους, κυνηγετικά όπλα με πλαστικές σφαίρες και συσκευές παρακολούθησης, ρίχνουν προειδοποιητικές βολές για να απομακρύνουν τα ζώα από τα χωριά.

Η Angeles Orallo, 73 ετών, προσπαθεί να κρατήσει τα επικίνδυνα θηρία μακριά από τον λαχανόκηπο της. «Είμαστε ηλικιωμένοι, το γεγονός ότι δεν μπορούμε να βγούμε για μια ήσυχη βόλτα είναι λυπηρό» δήλωσε σε τοπικό μέσο.

Τριάντα χρόνια πριν, είχαν απομείνει μόνο 60 αρκούδες στην Ισπανία, αλλά σήμερα ο αριθμός τους έχει ανέλθει στις 400.«Η αύξηση του πληθυσμού της αρκούδας οδηγεί σε αύξηση των συγκρούσεων με τους ανθρώπους» δήλωσε ο συντονιστής της περιπολίας, Ντάνιελ Πίντο.

Παρ' όλα αυτά, η αύξηση των αρκούδων έχει ήδη τονώσει τον τουρισμό στην περιοχή, καθώς οι άνθρωποι επισκέπτονται το φυσικό καταφύγιο για να τις δουν στην άγρια ​​φύση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA