Μενού
Σταφύλι
Τρύγος | EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
  • Α-
  • Α+

Ολοένα και αυξάνεται η ανάγκη των τοπικών παραγωγών για στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, με μαθητές στη Δράμα να δίνουν μία διαφορετική λύση.

Ο λόγος για την «Stalk Jet», πρωτοβουλία μαθητών στη Δράμα, στο 1ο ΕΠΑΛ Δοξάτου συγκεκριμένα, όπου σύμφωνα με την ΕΡΤ, παράγουν ενέργεια από σταφύλια.

Ειδικότερα, τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές του σχολείου κατέληξαν πως μπορούν να παράξουν ηλεκτρική ενέργεια από τα κοτσάνια των σταφυλιών, κατασκευάζοντας έτσι μία εικονική επιχείρηση, η οποία στοχεύει να μετατρέψει τη Δράμα σε «πράσινη πόλη».

Δράμα: Τι λένε οι μαθητές για την πρωτοβουλία τους

«Η ομάδα μας κατάφερε να κερδίσει το βραβείο καλύτερης προώθησης προϊόντος στη μαθητική εμπορική έκθεση, που έλαβε χώρα στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη» είπε αρχικά μία από τις μαθήτριες στη Δράμα, η οποία συμμετάσχει στην πρωτοβουλία.

«Το πρόβλημα είναι πως διεθνώς τα μέσα μηνιαία επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα είναι 100 μονάδες πάνω από τα επιτρεπτά όρια, γεγονός που δεν επιτρέπει τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Οι παγκόσμιες εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν κατά 7,6% κάθε χρόνο για τα επόμενα 10 χρόνια και είναι οδηγία της ΕΕ, πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να φτάσουν το 45% μέχρι το 2030» συνέχισε.

«Επιλέξαμε τη βιοαιφανόλη, διότι είναι ένα πράσινο καύσιμο που το βρίσκουμε στα φυτά. Επίσης, είναι μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας γιατί τα φυτά παράγονται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα την προστασία του περιβάλλοντος» συμπλήρωσε σχετικά άλλη μαθήτρια στη Δράμα.

«Στην περιοχή μας υπολογίζονται 900 τόνοι κοτσανιών σταφυλιών, ικανοί όχι μόνο να ηλεκτροδοτήσουν τα οινοποιεία αλλά και τα σχολεία μας. Όραμά μας είναι η μετατροπή της Δράμας σε πράσινη πόλη» κατέληξε άλλη μαθήτρια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA