Μενού
Τυφλοπόντικας
Τυφλοπόντικας | Unsplash
  • Α-
  • Α+

Ερευνητές στη Νότια Αφρική δηλώνουν ότι ανακάλυψαν, εκ νέου, ένα είδος τυφλοπόντικα με ιριδίζον χρυσό τρίχωμα. Εδώ και περισσότερα από 80 χρόνια θεωρούνταν εξαφανισμένο. 

Ο χρυσός τυφλοπόντικας του De Winton είναι μικρός, τυφλός, με «υπερ-ακουστικές δυνάμεις» και τρέφεται με έντομα. Βρέθηκε ζωντανός σε παραλία στη δυτική ακτή της Νότιας Αφρικής από μια ομάδα ερευνητών του Endangered Wildlife Trust και του Πανεπιστημίου της Πρετόρια.

Η τελευταία φορά που υπήρξε θέασή του, ήταν το 1936, δήλωσαν οι ερευνητές.

Με τη βοήθεια ενός σκύλου ανιχνευτή, η ομάδα εντόπισε το είδος το 2021. Επειδή όμως υπάρχουν 21 είδη χρυσών τυφλοπόντικων και ορισμένα μοιάζουν πολύ, χρειάστηκε αρκετή έρευνα για να ειπωθεί, με απόλυτη σιγουριά, πως επρόκειτο για τον De Winton.

Πήραν δείγματα DNA από το περιβάλλον του - δείγματα τριχών, σωματικές εκκρίσεις - αλλά έπρεπε να περιμένουν μέχρι το 2022 μέχρι να μπορέσουν να συγκρίνουν τα στοιχεία με ένα δείγμα DNA του De Winton που είχε το μουσείο της Νότιας Αφρικής εδώ και δεκαετίες. 

Οι εξετάσεις διαπίστωσαν πως πρόκειται πράγματι για το «εξαφανισμένο» είδος. 

«Είχαμε μεγάλες ελπίδες, αλλά επίσης οι ελπίδες μας διαψεύδονταν από μερικούς ανθρώπους» δήλωσε στο Associated Press μία από τις ερευνήτριες, η Samantha Mynhardt, η οποία εξήγησε πως άτομα είχαν αποθαρρύνει την έρευνα, λέγοντας πως το είδος έχει εξαφανιστεί μία και για πάντα. 

Η διαδικασία διήρκεσε τρία χρόνια από το πρώτο ταξίδι των ερευνητών στη δυτική ακτή της Νότιας Αφρικής για να αρχίσουν να ψάχνουν για τον τυφλοπόντικα, ο οποίος ήταν γνωστό ότι σπάνια άφηνε σημάδια από τα τούνελ του και σχεδόν «κολυμπούσε» κάτω από τους αμμόλοφους, είπαν οι ερευνητές. 

«Ήταν ένα πολύ συναρπαστικό έργο με πολλές προκλήσεις» δήλωσε η Esther Matthew, εργαζόμενη του Endangered Wildlife Trust, που συμμετείχε στην έρευνα. «Ευτυχώς είχαμε μια φανταστική ομάδα, γεμάτη ενθουσιασμό και καινοτόμες ιδέες, κάτι που είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι όταν πρέπει να ερευνήσεις έως και 18 χιλιόμετρα αμμοθινών μέσα σε μια μέρα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA