Η γραμμή Wallace είναι μια οριακή γραμμή πανίδας που σχεδιάστηκε το 1859 από τον Βρετανό φυσιοδίφη Alfred Russel Wallace. Ο Wallace παρατήρησε ότι τα πλάσματα σε κάθε πλευρά της «Γραμμής Wallace» παρουσίαζαν πολλές διαφορές.
Πού βρίσκεται η γραμμή Wallace
Η μία πλευρά της γραμμής είναι πιο κοντά στην Ασία, ενώ η άλλη είναι πιο κοντά στην Αυστραλία, ένα μέρος του κόσμου που είναι γνωστό για τη μοναδική άγρια ζωή του.
Στα δυτικά της γραμμής βρίσκονται οργανισμοί που σχετίζονται με ασιατικά είδη, στα ανατολικά, υπάρχει ένα μείγμα ειδών ασιατικής και αυστραλιανής προέλευσης.
Με άλλα λόγια, ενώ στην πλευρά της γραμμής Wallace που είναι πιο κοντά στην Αυστραλία υπάρχουν πολλά ζώα όπως αυτά που βρίσκονται στην Αυστραλία, καθώς και αυτά που βρίσκονται στην Ασία. Αλλά στην ασιατική πλευρά της γραμμής υπάρχουν μόνο ζώα σαν αυτά που βρίσκονται στην Ασία.
Δείτε επίσης: Ξεσπά η Tik Toker Κατερίνα Σαλακά για τη Μαρίνα Σάττι: «Δεν μου έχουν φερθεί ξανά τόσο άσχημα»
Ο Wallace κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό σήμαινε ότι τα ασιατικά ζώα μπορούσαν να περάσουν αυτό το βιογεωγραφικό όριο, ενώ τα αυστραλιανά όχι.
Στην αυστραλιανή πλευρά θα βρείτε πράγματα όπως μαρσιποφόρα - όπως το ιθαγενές καγκουρό - και μονότρεμα, η ομάδα που περιλαμβάνει έχιδνες (Ταχυγλωσσίδες) και πλατύπους. Εν τω μεταξύ στην ασιατική πλευρά δεν υπάρχουν μαρσιποφόρα αλλά υπάρχουν ελέφαντες, ρινόκεροι, μαϊμούδες και πίθηκοι.
Γιατί τα ζώα δεν περνούν αυτή τη νοητή γραμμή
Σύμφωνα με το Unilad, μια εξήγηση για τη διάκριση μεταξύ των δύο πλευρών είναι η επίδραση των διαφορετικών κλιμάτων από τα γεωλογικά γεγονότα πριν από πολύ καιρό.
Δείτε επίσης: Οικογένεια ζει σε τροχόσπιτο, πίνει νερό της βροχής και κάνει ντους δευτερολέπτων
Όταν η Αυστραλία απομακρύνθηκε από την Ανταρκτική, άνοιξε αυτή την περιοχή του βαθέως ωκεανού που περιβάλλει την Ανταρκτική, η οποία είναι τώρα εκεί που βρίσκεται το Ανταρκτικό Περιπολικό Ρεύμα. Αυτό άλλαξε δραματικά το κλίμα της Γης στο σύνολό του, έκανε το κλίμα πολύ πιο δροσερό.
Η ακραία κλιματική αλλαγή επηρέασε τα είδη σε κάθε πλευρά της γραμμής με διαφορετικούς τρόπους, οδηγώντας στη διάκριση που βλέπουμε σήμερα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.