Μενού
 
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αυτός είναι ο πιο μικρός βάτραχος του κόσμου, ο οποίος ονομάζεται flea toad, δηλαδή βάτραχος «ψύλλος» και είναι τόσο μικρός που έχει μέγεθος μικρότερο και από μπιζέλι. 

Σύμφωνα με τη Science Alert, πρωτοεμφανίστηκαν στην επιστημονική βιβλιογραφία το 2011 και όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, «τα δεδομένα δείχνουν ότι τα flea toads μπορούν να χαρακτηριστούν ως τα πιο μικροσκοπικά βατράχια και σπονδυλωτά στον κόσμο». 

Ωστόσο, η αναγνώριση τους δεν ήταν εύκολη. Οι ερευνητές μέτρησαν 46 αρσενικά και θηλυκά flea toads, κάνοντας έλεγχο στα γεννητικά όργανα τους ώστε να βεβαιωθούν ότι πρόκειται για ενήλικα βατράχια.

Τα αρσενικά είχαν μέγεθος κατά μέσο όρο 7.1 χιλιοστά, ενώ τα θηλυκά τείνουν να είναι μεγαλύτερα και κατά μέσο όρο φτάνουν στα 8,15 χιλιοστά. Εικάζεται πως τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα ώστε να μπορούν να χωρέσουν αυγά στο σώμα τους. 

Τα μικροσκοπικά ζώα διαφέρουν από τα συνηθισμένα καθώς το μέγεθος τους δεν τους επιτρέπει να αναπτύξουν συγκεκριμένα ζωτικά όργανα, όπως έναν μεγάλο εγκέφαλο ή την παραγωγή αρκετών ωαρίων. 

Τα flea toads δεν έχουν αρκετό χώρο στα άκρα τους για τον συνηθισμένο αριθμό δακτύλων και ποδιών που παρατηρούνται στους βατράχους. Τους λείπουν εντελώς το πρώτο και το τέταρτο δάχτυλό τους, αφήνοντας μόνο ένα ευδιάκριτο, μακρύ τρίτο δάχτυλο, ένα μικρότερο δεύτερο δάχτυλο και ένα υπολειπόμενο πέμπτο δάχτυλο.

Τα μόνα σκληρά οστεώδη κομμάτια που έχουν είναι η σπονδυλική στήλη και το κρανίο τους. Όλα τα άλλα μέρη του σώματος τους είναι πιο μαλακά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA