Μενού
Η παγωμένη λίμνη Βαϊκάλη
Η παγωμένη λίμνη Βαϊκάλη | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αρχαίοι ιοί «ζόμπι» μπορεί να βρίσκονται παγιδευμένοι στον μόνιμο παγετό της Αρκτικής, περιμένοντας τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των παγωμένων αποθεμάτων θα τους απελευθερώσει.

Όπως πληροφορεί ο Independent, επιστήμονες προειδοποίησαν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να προκαλέσει μία νέα πανδημία, καθώς το κλίμα στις βορειότερες περιοχές της Γης γίνεται πιο εύκρατο.

Το λιώσιμο των πάγων προκαλεί ανησυχία

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, η παγκόσμια υπερθέρμανση θα επιτρέψει αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα στα βορειότερα σημεία της Γης, αφού το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων θα ανοίγει νέες διόδους ναυτιλίας, βιομηχανίας και εξορύξεων στο άλλοτε παγωμένο υπέδαφος.

Αυτή η δραστηριότητα όμως μπορεί να φέρει την ανθρωπότητα σε επαφή με διατηρημένους στον πάγο ιούς που πρόσβαλλαν είδη που υπήρχαν εκατομμύρια χρόνια πριν, για τους οποίους δεν διαθέτουμε αντισώματα. Λόγω της ηλικίας τους, αυτοί οι οργανισμοί ονομάζονται και «ιοί του Μαθουσάλα».

Αρχαίοι ιοί έχουν ήδη βρεθεί στον μόνιμο πάγο της Σιβηρίας, συμπεριλαμβανομένου ενός δείγματος ηλικίας 48.500 ετών. Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον γενετιστή Jean-Michel Claverie έχει «αναστήσει» αρκετούς τέτοιους ιούς, ικανούς να μολύνουν μόνο μονοκύτταρους οργανισμούς.

Ωστόσο, οι επιστήμονες φοβούνται ότι και ιοί που μπορούν να μολύνουν ανθρώπους πιθανότατα καραδοκούν στην παγωμένη τους «φυλακή». «Βλέπουμε τα ίχνη πολλών, πολλών, πολλών άλλων ιών», είπε ο καθηγητής Claverie στο CNN τον Μάρτιο, προσθέτοντας:

«Εάν οι ιοί που προσβάλλουν τις αμοιβάδες είναι ακόμα ζωντανοί, δεν υπάρχει λόγος για τους άλλους ιούς να μην είναι ακόμα ζωντανοί και ικανοί να μολύνουν τους δικούς τους ξενιστές».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA