Μενού
Ξηρασία στην Ισπανία
Ξηρασία στην Ισπανία | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ένας ερευνητικός ευρωπαϊκός φορέας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον μακροχρόνιο αντίκτυπο που θα έχει η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη στην Ευρώπη. 

Μια νέα αναφορά που εξέδωσε το Ομαδικό Ερευνητικό Κέντρο (JRC) της Κομισιόν, με τίτλο «Ξηρασία στην περιοχή της Μεσογείου – Ιανουάριος 2024», χάραξε μία διόλου αισιόδοξη εικόνα για το μέλλον του κλίματος.

Σύμφωνα με την αναφορά, μετά τα σοβαρά και παρατεταμένα γεγονότα ξηρασίας που επηρέασαν τη βόρεια Αφρική τα τελευταία 6 χρόνια και την Ευρώπη για περισσότερα από 2 χρόνια, οι συνθήκες ξηρασίας επηρεάζουν και πάλι μεγάλα τμήματα της Μεσογειακής Περιφέρειας.

Οι μακροχρόνιες, άνω του μέσου όρου θερμοκρασίες έχουν επιδεινώσει την επίδραση της έλλειψης βροχόπτωσης, επηρεάζοντας άμεσα την υγρασία του εδάφους και την ανάπτυξη της βλάστησης, με σοβαρές επιπτώσεις ήδη ορατές στη βόρεια Αφρική, στις παράκτιες περιοχές της Ισπανίας και σε πολλά νησιά της Μεσογείου.

Λίγο πριν το «κόκκινο» η Ελλάδα

Με βάση το πολυπαραγοντικό δείκτη ξηρασίας των ερευνητών, συντάχθηκε ένας χάρτης που αποτυπώνει την έκταση και την ένταση της ξηρασίας στη λεκάνη της Μεσογείου.

Όπως φαίνεται, οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», με ένδειξη «Συναγερμού», είναι τα βορειοδυτικά παράλια της Αφρικής, κυρίως στο Μαρόκο και την Αλγερία, καθώς και οι νοτιοανατολικές παράλιες περιοχές της Ισπανίας, και σχεδόν ολόκληρη η Σικελία.

Πολλές περιοχές της Ελλάδας, ειδικά από την περιοχή της Θεσσαλίας και νοτιότερα, βρίσκονται στην πορτοκαλί ζώνη, με ένδειξη «Προειδοποίησης» για τις συνθήκες, ενώ μέρη της Αττικής και της Κρήτης εκδηλώνουν ήδη σαφή φαινόμενα ξηρασίας.

Ο χάρτης της ξηρασίας στην Ευρώπη
Ο χάρτης της ξηρασίας στην Ευρώπη | joint-research-centre.ec.europa.eu

Έχουν αναφερθεί επιπτώσεις στους υδάτινους πόρους σε παράκτιες περιοχές της Ιβηρικής Χερσονήσου, στα νησιά της Μεσογείου και στη βόρεια Αφρική. Περιορισμοί χρήσης νερού έχουν ανακοινωθεί ή εφαρμόζονται ήδη στην Ισπανία, την Πορτογαλία και το Μαρόκο.

Ο οργανισμός προειδοποίησε πως η κατάσταση αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζει την περιοχή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στρατηγικές προσαρμογής για τη μείωση των επιπτώσεων της ξηρασίας. 

Οι επενδύσεις σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, η αύξηση της αποδοτικότητας των υφιστάμενων και νέων τεχνολογιών υδροδότησης, η εφαρμογή καλλιεργειών πιο ανθεκτικών στην ξηρασία και η βελτίωση της πρόσβασης σε υδάτινους πόρους είναι ζωτικής σημασίας για την ετοιμότητα και της ανθεκτικότητας των περιοχών που θα πληγούν πιο σοβαρά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA