Η «αειφόρος» ανάπτυξη έρχεται να συγκρουστεί με την άκρατη δόμηση, ίσως στο πιο ειρωνικό έργο που έγινε ποτέ στον Αμαζόνιο, με ορίζοντα την επόμενη σύνοδο COP30 για το κλίμα.
Η Σύνοδος θα στεγάζεται στη Βραζιλιάνικη πόλη Μπελέμ, και για τις ανάγκες της πρόσβασης αλλά και τη διαχείριση της αυξημένης κίνησης στους δρόμους, η τοπική Αρχή δρομολόγησε τη διάνοιξη λεωφόρου, μέσα από το τροπικό δάσος.
Όπως μεταφέρει το BBC, η λεωφόρος τεσσάρων λωρίδων κόβει ευθεία μέσα από τον «πνεύμονα» της Γης, με δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους να έχουν αποψιλωθεί για το έργο.
Σύγκρουση φορέων - κοινωνίας για τον Αμαζόνιο
Η τοπική κυβέρνηση διαφημίζει τα «βιώσιμα» διαπιστευτήρια του αυτοκινητόδρομου, αλλά ορισμένοι ντόπιοι και οικολόγοι δηλώνουν εξοργισμένοι με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ο Αμαζόνιος διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην απορρόφηση του άνθρακα για τον πλανήτη, αλλά την παροχή βιοποικιλότητας, και πολλοί λένε ότι αυτή η αποψίλωση των δασών έρχεται σε αντίθεση με τον ίδιο τον σκοπό μιας συνόδου κορυφής για το κλίμα.
Κατά μήκος του μερικώς δομημένου δρόμου, καταπράσινα «τείχη» δάσους απλώνονται εκατέρωθεν, υπενθυμίζοντας τι ήταν κάποτε εκεί. Κορμοί στοιβάζονται ψηλά στην απογυμνωμένη γη που εκτείνεται πάνω από 13 χιλιόμετρα (8 μίλια) μέσα από το τροπικό δάσος μέχρι το Μπελέμ.
Εκσκαφείς και μηχανές χαράσσουν το έδαφος του δάσους, στρώνοντας πάνω από τον βιότοπο την άσφαλτο που θα διασχίσει μια προστατευόμενη περιοχή.
Κάτοικος της περιοχής που ζει περίπου 200 μέτρα από εκεί που θα είναι ο δρόμος, μίλησε στο βρετανικό μέσο για την καταστροφή που υπέστη ο τρόπος ζωής του.
«Όλα καταστράφηκαν. Δεν έχουμε πλέον αυτό το εισόδημα για να συντηρήσουμε την οικογένειά μας», λέει, δείχνοντας ένα ξέφωτο, κάποτε κατάφυτο με δέντρα Ακάι, από τους καρπούς των οποίων βιοποριζόταν ο άντρας.
Λέει ότι δεν έχει λάβει αποζημίωση από την πολιτειακή κυβέρνηση και αυτή τη στιγμή βασίζεται σε αποταμιεύσεις.
Ο αντίκτυπος στο περιβάλλον
Ο δρόμος «κόβει» ουσιαστικά τον Αμαζόνιο στα δύο, αποσυνδέοντας περιοχές προστατευόμενου δάσους. Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι θα κατακερματίσει το οικοσύστημα και θα διαταράξει την κίνηση της άγριας ζωής.
Η καθηγήτρια Silvia Sardinha είναι κτηνίατρος άγριας ζωής και ερευνήτρια σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο ζώων που έχει θέα στην τοποθεσία του νέου αυτοκινητόδρομου. Αυτή και η ομάδα της φροντίζουν άγρια ζώα που τραυματίζονται κυρίως από ανθρώπους ή οχήματα.
Οι βραδύποδες είναι ένα από τα είδη που επηρεάζει δυσανάλογα το έργο, λόγω της ανικανότητάς τους να ξεφύγουν από εκσκαφείς και μπετονιέρες, αλλ΄ακαι επειδή τα δέντρα είναι ο κύριος τόπος κατοικίας τους.
«Θα χάσουμε την περιοχή στην οποία απελευθερώσουμε αυτά τα ζώα πίσω στη φύση, στο φυσικό περιβάλλον αυτών των ειδών», είπε η Sardinha.
«Τα χερσαία ζώα δεν θα μπορούν πλέον να περάσουν στην άλλη πλευρά, μειώνοντας τις περιοχές όπου μπορούν να ζήσουν και να αναπαραχθούν», εξήγησε.
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας και ο υπουργός Περιβάλλοντος λένε ότι αυτή θα είναι μια ιστορική σύνοδος κορυφής, επειδή είναι «μία COP στον Αμαζόνιο, όχι μία COP για τον Αμαζόνιο».
Η πολιτειακή κυβέρνηση της Πάρα είχε διαφημίσει την ιδέα αυτού του αυτοκινητόδρομου, γνωστού ως Avenida Liberdade, ήδη από το 2012, αλλά είχε επανειλημμένα αποσυρθεί λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.