Μενού
ta 90s
Liquid Creative Team
  • Α-
  • Α+

Τον Ιούλιο του 1992 απολύονται 1200 εργαζόμενοι της ΕΑΣ (Επιχείρησή Αστικών Συγκοινωνιών). Τα ΜΑΤ μπαίνουν στα αμαξοστάσια, ξεσπούν απεργίες. Ένα μήνα αργότερα, ο οργανισμός ιδιωτικοποιείται. Εργαζόμενοι συλλαμβάνονται. Ο ρεπόρτερ Γιάννης Καφάτος και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος μας περιγράφουν τα γεγονότα που συνέβησαν πριν και κατά τη διάρκεια μιας πρωτοφανούς, "πολεμικής", απεργίας, σε ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε μια απεργιακή διαμάχη που σημάδεψε το 1992. 

Κάποια στοιχεία σχετικά με τις αστικές συγκοινωνίες

Από το 1977 έως το 1992 οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας είναι κρατικές.

Όταν κρατικοποιεί τις αστικές συγκοινωνίες η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1977 δεν μπορούσε να φανταστεί το «πάρτι» προσλήψεων που θα ακολουθούσε σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς τη δεκαετία της ανόδου του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία.

Αρκεί να υπολογίσει κάποιος ότι το 1992 με το νόμο της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών οι οδηγοί των λεωφορείων της τότε ΕΑΣ (Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών) φτάνουν τις 8.500 ! Το μοντέλο επιδοτούμενων ιδιωτικών συγκοινωνιών που θέλει να υιοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μειώνει τους οδηγούς σε 1.700.

Σήμερα ο αριθμός όλων των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ είναι κάτι περισσότερο από 7500 με πολύ μεγαλύτερο έργο φυσικά, αφού περιλαμβάνει όλες τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και τις οδικές (Ο.ΣΥ. – οδικές συγκοινωνίες, λεωφορεία, τρόλεϊ) και τις Σταθερής τροχιάς (ΣΤΑ.ΣΥ. σταθερές συγκοινωνίες, μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, προαστιακός).

Η προσπάθεια συμμαζέματος του δημοσίου, την οποία επιχείρησε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δηλαδή μείωση της σπατάλης και του δανεισμού σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, βρίσκει τότε απέναντι της, λυσσαλέες αντιδράσεις συνδικαλιστών και εργαζομένων, με αποκορύφωμα τις επιθέσεις οδηγών εναντίον συναδέλφων τους, στους δρόμους γύρω από την Ομόνοια, στις 9 Σεπτεμβρίου 1992, όπου στην κυριολεξία τους έγδυσαν και τους έσκισαν εκτός από τα ρούχα και τα χαρτιά που είχαν πάρει για να αιτηθούν νέες άδειες για λεωφορεία.

Περισσότερα, στο podcast που ακολουθεί:

*πηγή: Θ.Ρουσσόπουλος και συνεργάτες. 

Περισσότερα 90s podcasts εδώ:

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA