Μενού
Τα 90s - 1993 epeisodio
Liquid Creative Media Team
  • Α-
  • Α+

Για το podcast Τα 90s, το 1993 ήταν μια εντυπωσιακή χρονιά. Η χώρα μας για πρώτη φορά αποκτούσε πρόσβαση στην κινητή τηλεφωνία. Επίσης, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ο Γεώργιος Ράλλης παραιτήθηκε από βουλευτής και αποσύρθηκε οριστικά από την πολιτική, εγκαινιάστηκε η Υψηλή Γέφυρα Ευρίπου, ενώ η τηλεόραση απέκτησε ένα ακόμα ιδιωτικό σταθμό, το ΣΚΑΙ. Οι Τρύπες κυκλοφόρησαν τα θρυλικά σήμερα, Εννέα Πληρωμένα Τραγούδια, ενώ η σειρά «Αναστασία» καθήλωνε κάθε βράδυ τους τηλεθεατές μπροστά από τις αναλογικές τηλεοράσεις τους. Το 1993 όμως περιλαμβάνει ένα επικό γεγονός, μια εκλογική αναμέτρηση που προκάλεσε αναταράξεις στην πολιτική ζωή. Στις 10 Οκτωβρίου 1993, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να γίνει και πάλι κυβέρνηση, θριαμβεύοντας στις βουλευτικές εκλογές, με ποσοστό 46%.

Προετοιμασίες για την μεγάλη μάχη

Λίγο πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, το δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, βασισμένο σε στοιχεία της A.C. Nielsen Hellas, αναφερόταν ότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο (έως τις εκλογές) του 1993 η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, η ΠΟΛΑΝ, ο Συνασπισμός και το ΚΚΕ ξόδεψαν περισσότερα από 6,5 δισ. δρχ. για τη διαφημιστική τους παρουσία σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση (μόνο στα «μετρούμενα Μέσα»). Αναλυτικότερα, η Ν.Δ. διέθεσε 3,1 δισ. δρχ., το ΠΑΣΟΚ 2,9 δισ., η ΠΟΛΑΝ 435 εκατ., ο Συνασπισμός 113 εκατ. και το ΚΚΕ περίπου 29 εκατ. δρχ.

Σύμφωνα με τα Νέα, οι δαπάνες της προεκλογικής περιόδου άφησαν στη Ν.Δ. ένα «άνοιγμα» ύψους 1,5 δισ. δρχ. και το ποσό ήταν άμεσα απαιτητό. Το κόμμα χρωστούσε επιπλέον 2 δισ. δρχ. σε τράπεζες, από δάνεια που είχε πάρει με εγγύηση την κρατική ενίσχυση της επόμενης χρονιάς.

ekloges 1993
screenshot πολιτικής διαφήμισης 1993

 

νεα δημοκρατια τα 90σ 1993
screenshot πολιτικής διαφήμισης
screenshot πολιτικής διαφήμισης
screenshot πολιτικής διαφήμισης

Η μάχη της τηλεόρασης

Στις 17 Σεπτεμβρίου, σε συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής υπό την προεδρία του υπηρεσιακού υφυπουργού Τύπου και ΜΜΕ Γιώργου Κοντογιώργη, ορίστηκαν οι κανόνες της τηλεοπτικής κάλυψης του προεκλογικού αγώνα των κομμάτων από την ΕΡΤ (ΕΤ1, ΕΤ2 και ΕΤ3). Οι ρυθμίσεις που αφορούσαν τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και τον Συνασπισμό ήταν: Να μεταδοθεί μία συνέντευξη σε τρεις δημοσιογράφους κοινής αποδοχής διάρκειας 60΄ και μία συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο διάρκειας 60΄, με καθέναν από τους τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς. Να προβληθούν οκτώ πολιτικές συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης διάρκειας 90΄ η καθεμία με εκπροσώπους και των τεσσάρων κομμάτων. Να διατεθεί στο κάθε κόμμα επαρκής χρόνος για την παρουσίαση του προγράμματός του, με τη δυνατότητα να διαθέσει έως και το 1/3 του χρόνου για την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων. Να μεταδοθεί ζωντανά η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση εκάστου κόμματος.  

Τις επόμενες ημέρες αποφασίστηκε: Να δοθούν στην ΠΟΛΑΝ 20 λεπτά την εβδομάδα, ακόμη μία ώρα, είτε για συνέντευξη είτε για κάλυψη προεκλογικής συγκέντρωσης και ολιγόλεπτη εκπροσώπηση στις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης.   

Το podcast «Τα 90s» καταγράφει το 1993 όπως ακριβώς συνέβη! 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA